Την ανησυχία του ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια Σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αρκετές είναι οι χώρες – σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν – που «εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το κάνουν», ενώ ξεκαθάρισε πως χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν υφεσιακές πιέσεις. Η δήλωσή του μεταφράζεται ως μήνυμα του Ταμείου προς την Ιταλία, αν και ο ίδιος δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες αναφερόταν. 

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ιταλία, όπου σχολίασε ότι «οι αγορές δεν είναι θετικές σε μια δημοσιονομική χαλάρωση της Ιταλίας» και συμφώνησε με την Κομισιόν ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αρκετά κράτη – μέλη «χάνουν την ευκαιρία» να μειώσουν το χρέος τους σε μια περίοδο που οι συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές. Η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών, σημείωσε ο κ. Τόμσεν, ενώ επισήμανε ότι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.

«Η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι αρκούντως αντικυκλική. Πρέπει να μειώσουμε τα χρέη στους καλούς καιρούς, ώστε να υπάρχουν περιθώρια στους δύσκολους», κατέληξε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. 

Καμία αναφορά στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τόμσεν δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος θα συνομιλήσει και με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι συντάξεις.

Facebook Comments