Τα ελληνικά επιχειρήματα ότι αφενός η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και πως αφετέρου υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

“Είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων”, είναι το μήνυμα που έστειλε τόσο ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μπαλί στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέσω των περικοπών στις συντάξεις, δημιουργείται ένα σταθερό υπερπλεόνασμα, από το οποίο μπορούν να γίνουν εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Οι συναντήσεις έγιναν στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, αλλά χαμηλώνει αισθητά ο πήχης για το 2023. Κρίσιμα θεωρούνται και τα όσα προβλέπει για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τους ειδικούς του ΔΝΤ να αναθεωρούν στο 3,5% από 2,9% την εκτίμηση του Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αναγνώρισε εκ νέου ότι έγιναν λάθη εκ μέρους του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν ανελάμβαναν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 9.00 (τοπική ώρα) και στις 15.00 (τοπική ώρα), αντιστοίχως.

 

Πηγή: in.gr

Facebook Comments