Και ενώ διαβάζουμε για το όργιο προσλήψεων στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα λεφτά να φεύγουν με τσουβάλι για τους εκλεκτούς φίλους της κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία είχε βάλει πρώτο σκοπό της την καταπολέμηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, την ίδια στιγμή η Ελλάδα μικραίνει επικίνδυνα πληθυσμιακά λόγω των φόρων και των περικοπών που επιβλήθηκαν στην κοινωνία, με την κυβέρνηση μάλιστα να «τιμωρεί» αντί να διευκολύνει οικονομικά τους πολύτεκνους.

Την ώρα που, όπως έγραψαν τα ΝΕΑ, τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019 – 2022 αποκαλύπτουν ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2015. θα φτάσει φέτος τα 17,09 δισ. ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019, με αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, κάνεις δεν κάνει και δεν λέει τίποτα για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό, που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό το οποίο απειλεί επικίνδυνα τη χώρα και την οικονομία

Η συρρίκνωση του πληθυσμού  αποτελεί αυξανόμενα την «αχίλλειο πτέρνα» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει εδώ και χρόνια πως το δημογραφικό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Ελλάδα και σε αυτήν του τη θέση έχει βασίσει τόσο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη όσο και τις πιέσεις του για τις περικοπές στις συντάξεις. Στην πρόσφατη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο επισημαίνει πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδας έχει οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην Ελλάδα – η οποία υπέστη διπλή ύφεση όπως και η Ισπανία παρατηρήθηκε πτώση το δείκτη γονιμότητας, του αριθμού των παιδιών που γεννάει κάθε γυναίκα σε μέσο όρο, στο 1,3 από 1,5 την περίοδο της κρίσης, και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2016. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά « η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία, καθώς 10 χρόνια μετά παραμένουν χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλό το δημόσιο χρέος, ενώ έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε πολλές χώρες. Για την Ελλάδα μάλιστα τονίζει πως ο χαμηλός ρυθμός θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898 (47.882 αγόρια και 45.016 κορίτσια). Το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας, το 2050, μόλις που θα αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σύμφωνα με την Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατ. ανθρώπους, η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της ΕΕ. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι Έλληνες σε παραγωγική ηλικία μειώνονται με δραματικό ρυθμό. Έως το 2025 οι Έλληνες σε παραγωγική ηλικία θα είναι λιγότεροι από 6,5 εκατομμύρια και οι 20αρηδες, 30αρηδες και 40αρηδες μόλις 2,3 εκατομμύρια.

Εξηγώντας της χαμηλές πτήσεις που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία παρόλο που η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα διάσωσης, η Moodys επισημαίνει και αυτή το δημογραφικό πρόβλημα. «Οι εκτιμήσεις της χαμηλής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αντανακλούν εν μέρει τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας, καθώς η χώρα έχει υποστεί σημαντικό κύμα μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης». Η βασική ηλικιακή ομάδα των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών, όπως επισημαίνει, μειώθηκε κατά περίπου 400.000 (πάνω από το 5% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας) μεταξύ του 2010 και του 2017, κυρίως λόγω της μετανάστευσης.

Ο οικονομολόγος του  Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας υπογραμμίζει σε έκθεσή τους πως ετησίως στην Ελλάδα γεννήθηκαν 20.000 λιγότερα παιδιά κατά τα τελευταία 7 χρόνια από ό, τι τα προηγούμενα 5 χρόνια, συνολικά δηλαδή 140.000 παιδιά λιγότερα, γεγονός που αποτελεί τον κύριο λόγο για τη φυσική αλλαγή του πληθυσμού (ισορροπία γεννήσεων και θανάτων). Αυτό είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα, αυτό δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία γερνά. Παράλληλα αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία, καθώς η συρρίκνωση του πληθυσμού οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, των επενδύσεων και άρα της ανάπτυξης. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνει, η τάση της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού δείχνει ότι θα συνεχιστεί η πτώση. Οι καθαρές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, που έδιναν ώθηση στον ελληνικό πληθυσμό κατά περίπου 0,2% το χρόνο πριν το 2010, ανατράπηκαν λόγω της κρίσης που οδήγησε σε τεράστιες εκροές. Η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού, ειδικότερα αν οι νέοι και οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας μεταναστεύσουν, θα περιορίσει τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές. Σύμφωνα με τον κ. Ντάρβας είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα καθώς και μέτρων που θα οδηγήσουν τους νέους οι οποίοι επέλεξαν και επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μην το κάνουν.

Το σταθερό και θετικό δημογραφικό είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να κάνουν μια μακροχρόνια επένδυση σε μια χώρα, οπότε η επίλυση θα έχει άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις, σημειώνεται χαρακτηριστικά έκθεση της PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis.

Το τι πρέπει να γίνει, το δείχνει η… ιστορία. Οι μεγάλες αυξήσεις γεννήσεων στην Ελλάδα που έφεραν και την ανάπτυξη έγιναν αμέσως μετά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να δοθούν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε οικογένειες να κάνουν παιδιά αλλά και χειροπιαστοί λόγοι – και όχι ουτοπικά αφηγήματα, στους νέους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ειδικά το καταστροφικό 2015, να επιστρέψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους μόνους που ευεργετεί είναι τους δικούς του,  τακτοποιώντας τους στο ήδη φουσκωμένο δημόσιο με σκοπό τα ψηφαλάκια. Κίνητρα δίνει μόνο στους πελάτες του.

Facebook Comments