Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στελέχη της Τρόικας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τις εισφορές προς τα ταμεία, ζήτημα-αγκάθι για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και καθώς φαίνεται, εν μέσω των διαφορετικών προσεγγίσεων για το θέμα, επιχειρείται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ταμεία να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης είχε, σήμερα, συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, για το θέμα, ακολουθεί συνάντηση με την Τρόικα, ενώ οι συσκέψεις αναμένεται να συνεχισθούν και το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Τσακλόγλου, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στα ασφαλιστικά ταμεία και όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, είναι δεδομένη η θέληση του υπουργείου Εργασίας να «κλείσει» το ταχύτερο δυνατόν το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της Tρόικας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 700 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση των δαπανών (πρόγραμμα «Αριάδνη») και από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από την άλλη, διευκρινίζουν ότι στόχος είναι να περάσει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς τα ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές, διευκρινίζονταν ότι στόχος είναι έως την 1/7/2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Η θέση της κυβέρνησης – ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία επικαλούμενη τα ποσοστά της ύφεσης και την «ακραία κατάσταση», στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία – στο θέμα των οφειλών, είναι ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων να λαμβάνει πάγια μορφή και οι δόσεις να ανέρχονται σε 18-36, βάσει και του ύψους των χρεών ή να δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 60 δόσεις. Η Τρόικα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον αριθμό των δόσεων, επικαλούμενη τα «διεθνώς ισχύοντα», και αξιώνει ρύθμιση μάξιμουμ 12 δόσεων ή μάξιμουμ 36 δόσεων.

Facebook Comments