Κεφαλαιοποίηση Εθνικής πάνω από το 1 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ σε νέα υψηλά έτους. Είναι μερικές από τις θετικές παρενέργειες της αγοράς το προηγούμενο διάστημα, ικανές να πείσουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν ή να διατηρήσουν το ανοδικό σενάριο ανέπαφο.

Τα δεδομένα στην αγορά άρχισαν να αλλάζουν από τη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που φάνηκε ότι Alpha και Πειραιώς βρίσκονται πολύ κοντά στο να καλύψουν το κρίσιμο όριο του 10% στις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, Ελληνες και ξένοι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι το ΧΑ, προσδοκώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αντίδραση της αγοράς το τελευταίο δεκαπενθήμερο θύμισε κάτι από το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά. Τα καλά νέα για την αγορά και το τραπεζικό σύστημα έγιναν καλύτερα όταν διέρρευσαν πληροφορίες για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών από ισχυρά ονόματα, όπως ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος και κ. Σπ. Λάτσης στην ΕΤΕ, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος και η οικογένεια Κανελλόπουλου στην Alpha, η οικογένεια Αγγελόπουλου και γενικότερα οι βασικοί μέτοχοι στην Πειραιώς, περνώντας το μήνυμα στην αγορά ως προς το τι θα πρέπει να πράξουν οι παλαιοί μέτοχοι.
Αυτά σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, όπου η πώληση του ΟΠΑΠ σήμαινε ένα εμπόδιο ή μάλλον, ένα πρόβλημα λιγότερο για την κυβέρνηση.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Από εκεί και πέρα οι αγορές φαίνεται να δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα, έστω κι αν πρόκειται για έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσης, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ευρώ/ομόλογο των ΕΛΠΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ ή η αναγνώριση του management του ΟΤΕ από τη διεθνοποιημένη γερμανική μητρική Deutsche Telecom. Επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ανάδοχοι που συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ειδικά στις αμκ των Alpha και Πειραιώς, είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι και τράπεζες που ανεβοκατεβάζουν με τα χαρτοφυλάκιά τους τις αγορές, όπως η BofA/Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Credit Agricole, Μorgan Stanley (σσ. η οποία προβίβασε στους δείκτες της τον ΟΤΕ), Barclays, JP Morgan. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω οίκοι θα καλύψουν στο σύνολό τους τα αδιάθετα κεφάλαια.

Η DEUTSCHE BANK
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Deutsche Bank, ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από ενάμιση μήνα συνεχούς φυγής, τα αμερικανικά funds αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική τόνωση και η δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Ιταλία που έδωσε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, ενίσχυσαν την επενδυτική ψυχολογία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε την Παρασκευή από το Λονδίνο για πρώτη φορά περισσότερο διαλλακτικός σε ό,τι αφορά στη λιτότητα που μαστίζει την Ευρώπη. Αν και το έκανε, όπως εξηγούν Ελληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους, για να μαζέψει ψήφους το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές, ωστόσο, αν δεν χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά προγράμματα δεν θα έχει καμία ανταπόκριση η γενναία μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στα χαμηλά του 0,50%.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το καλάθι της Lipper που αποτελείται από 90 funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν εισροές 197,3 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, βάζοντας τέλος στο σερί εκροών έξι εβδομάδων, που ήταν το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2012.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΡΑΛΙ
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank συμβουλεύουν τώρα τους επενδυτές να τοποθετηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για ένα ράλι στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ευρώπη. Η DB στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα τον χρηματοοικονομικό, λόγω των προσδοκιών ότι οι κυκλικές μετοχές – οι πιο «ευαίσθητες» δηλαδή στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι τράπεζες ή οι εταιρείες ορυκτών – θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τους αμυντικούς κλάδους, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται. Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών νωρίτερα αυτό τον χρόνο οδηγήθηκε από τις αμυντικές μετοχές και όχι τις κυκλικές – τις οποίες η Deutsche Bank αναμένει ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το re-rating. Eντός των κυκλικών κλάδων, η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρηματοοικονομικός θα είναι ο πιο ελκυστικός, καθώς το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (cost of equity) πλησιάζει τα επίπεδα των μέσων της κρίσης και μία θετική έκπληξη στην πιστωτική αγορά θα ωφελήσει τις τράπεζες περισσότερο.

Facebook Comments