Η ιλαροτραγωδία με την οικονομία και την περικοπή ή μη των συντάξεων συνεχίζεται. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χτες στην Ευρωπαική Επιτροπή και πάλι ένα μπερδεμένο σχέδιο προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» αλλα εκφράζει την πρόθεση της κυβερνησης Συριζανελ να…μην την περικόψει. Τραγέλαφος, που δείχνει την τρικυμία εν κρανίω που εχουν οι κυβερνώντες!
 
Το τι θα γίνει τελικά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Το πιθανότερο είναι ότι σε αυτή τη φάση, θα υπάρξει κάποια φόρμουλα για την μη περικοπή των συντάξεων. Αλλά δεν είναι βέβαιο. Η κατάσταση και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι αβέβαιη και ρευστή. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Κομισιόν και την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019 αλλά κι η πολιτική κρίση στη Γερμανία, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα για τους Χριστιανοκοινωνιστές, συμμάχους της Μέρκελ στην Βαυαρία, όπως και το προβληματικό Brexit, δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις ούτε στην πολιτική συνοχή της ευρωζώνης ούτε στην οικονομικά. Γι’ αυτό πλέον τα πάντα μπορεί να συμβούν. Πώς μπορεί να αποδεχτούν οι Βρυξέλλες τον προβληματικό προϋπολογισμό του Τσίπρα και του Τσακαλώτου και να απορρίψουν τον άκρως προβληματικό προϋπολογισμό του Κόντε και του Σαλβίνι; 
 
Ότι όμως κι αν γίνει με τις συντάξεις, το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας, αντίθετα από ότι ισχυρίζονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι οι σύντροφοι του, δεν είναι καλή. Δεν σας κρύβω ότι η μεγάλη μου αγωνία, που τη λέω και την επαναλαμβάνω, μολονότι εις ώτα μη ακουόντων, είναι τι θα συμβεί εάν κι εφόσον η παγκόσμια οικονομία πληγεί από μια νέα διεθνή κρίση, όπως είχε συμβεί το 2008. Οι σοβαροί αναλυτές διεθνώς προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη τριετία, που η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ της, το οποίο δυστυχώς δεν αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η ύφεση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και πάλι. Και τότε η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στην άκρη του γκρεμού, στα πρόθυρα μιάς νέας χρεοκοπίας, δίχως προστατευτική ομπρέλα. Κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Αλλά αδιαφορεί διότι γνωρίζει ότι τότε δεν θα είναι ο ίδιος κι ο Συριζα στην κυβέρνηση αλλά ο Κυριάκος κι η ΝΔ, στους οποίους ως αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να φορτώσει τα δικά του λάθη και την δική του ανευθυνότητα.
 
Όποιος μελετά προσεκτικά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, γνωρίζει καλά ότι δυστυχως σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δοκιμασιας, τα μεγέθη είναι ουσιαστικά χειρότερα από ότι ήταν το 2010 όταν υποχρεωθήκαμε να καταφύγουμε στο ΔΝΤ και τα μνημόνια. Το δημόσιο χρέος, παρά το PSI, είναι μεγαλύτερο, το ΑΕΠ πολυ χαμηλότερο, οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, η επιχειρηματικότητα συνθλίβεται, το κράτος παραμένει γραφειοκρατικό κι εχθρικό προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, η παραγωγικότητα κι η ανταγωνιστικότητα είναι στο ναδίρ κι οι φόροι, ληστρικοί κι απάνθρωποι, κυρίως αντιπαραγωγικοί, συνθλίβουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
 
Αν δεν υπήρχαν ο τουρισμός κι οι πόροι από το ΕΣΠΑ που συντηρούν την κατανάλωση, η ελληνική οικονομική κι επιχειρηματική δραστηριότητα θα ήταν πολύ κατω όλων των γειτονικών μας κρατών. Δυστυχώς, οι λαϊκιστές και κρατιστές που μας κυβερνούν δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται. Αντίθετα, διαρκώς διευρύνουν τις αντιπαραγωγικές, και συχνά άδικες, επιδοματικές πολιτικές και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο για να χτίσουν κομματικούς στρατούς. Οσο αυτές οι νοοτροπίες διαιωνίζονται, η Ελλάδα θα καταστρέφεται. Μια χώρα δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, επιδοματούχων, μερισματούχων, επιδοτούμενων δεν έχει κανένα απολύτως παρόν, και σιγουρα κανένα μέλλον.
 
Ελάχιστοι Έλληνες δυστυχώς έχουν καταλάβει ότι αυτή την ώρα συντελείται ένα έγκλημα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας από την κυβέρνηση των Συριζανέλ, στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις στις εκλογές που έρχονται μέσα στον επόμενο χρόνο, ανά πάσα στιγμή πλέον. Με αποτέλεσμα να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Ακόμα κι επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού, κοινωνικά μερίσματα, επιδοτήσεις, επιδόματα κοκ, γνωρίζοντας συνειδητά ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοιες παροχές. Η ανευθυνότητα κι η επιπολαιότητα αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τραγική κι ασυγχώρητη. Είναι εγκληματική. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι σωπαίνουν τις βάρος της πατρίδας μας, της ευημερίας της δικής μας και των επόμενων γενιών

Facebook Comments