Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται στην παραίτηση αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες πολιτικοί στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία για την πΓΔΜ: «Εξαιτίας αντιπαράθεσης αναφορικά με το όνομα ‘Μακεδονία ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Φαίνεται πως ο ίδιος αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο του. Λίγο νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς ένας διαπληκτισμός στο υπουργικό συμβούλιο για την ονομασία ‘Μακεδονία. Ο Κοτζιάς είχε σφοδρή λογομαχία με τον δεξιό, λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που αφορά στη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα Μακεδονία.

Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας. Ωστόσο ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος δεν δέχεται τη συμπεφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. «Αλιεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και σε κάθε περίπτωση θέλει να αποτρέψει τη γειτονική χώρα από το να φέρει υπό οποιαδήποτε μορφή το όνομα Μακεδονία».

Ποιον χρειάζεται περισσότερο ο Τσίπρας

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει: «Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

Οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες

Η Neue Zürcher Zeitung αναφέρει για το θέμα: «Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη όσον αφορά την προτεινόμενη λύση της σύγκρουσης που κρατά εδώ και δεκαετίες για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες. Η διένεξη εντός της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον συμβιβασμό για το όνομα προκάλεσε το πρώτο επώνυμο θύμα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το μακεδονικό ζήτημα δίχασε ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως τόσο διαφορετικούς εταίρους. Παρ όλα αυτά είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν μέχρι τις επόμενες εκλογές του χρόνου τυχόν επεισόδια και να επιδείξουν ενότητα. Προκειμένου να συνδράμει στην επίτευξη λύσης για το ονοματολογικό, το οποίο κινδυνεύει και εξαιτίας του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε ξαφνικά την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο. Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσωπεί τον δεξιό λαϊκιστικό εταίρο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».
 

Facebook Comments