Η κυβέρνηση Συριζανέλ παρουσιάζει συμπτώματα προιούσης διάλυσης. Ακόμα κι αν το σχέδιο του Μαξίμου για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ευοδωθεί, είναι προφανές ότι η κατάρρευση θα συνεχίζεται μαζί με τα αδιέξοδα που θα σωρεύει στη χώρα, η οποία βρίσκεται και πάλι σε δεινή θέση. Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες, δεν τους βγαίνει τίποτα. Όλα τα σχέδια που έκαναν επί χάρτου, διαψεύστηκαν.
 
Εδώ και μερικούς μήνες, η κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς είναι εκκωφαντική! Το καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε στην περιβόητη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, μπάς κι αντιστρέψει το άκρως αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση του. Ήρθε όμως η εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 99 νεκρούς. Ανέδειξε την κρατική ανεπάρκεια και την κυβερνητική αποτυχία με τον πιό δραματικό τρόπο.
Αμέσως μετά, οι διεθνείς συγκυρίες, Τουρκία, Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας και κυρίως η ιταλική κρίση, έφεραν τεράστια αναστάτωση στις διεθνείς αγορές κι απέκλεισαν, άγνωστο για πόσο χρόνο ακόμα, την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν και κατέστησαν απαγορευτικό τον δανεισμό. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ξεχάσει ότι το 2010, το ελληνικό κράτος είχε καταφύγει στο ΔΝΤ, στα μνημόνια, στους ευρωπαίους εταίρους μας, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Σήμερα δίχως να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές, δίχως την προστατευτική ομπρέλα της ευρωζώνης και δίχως φτηνό δανεισμό από τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη στη δίνη μιας διεθνούς κρίσης, που, αν παρουσιαστεί, θα την σπρώξει και πάλι στην άκρη του γκρεμού.
 
Και μέσα σε όλα αυτά η δυσλειτουργία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αναδείχτηκε περίτρανα με την πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα στους κορυφαίους υπουργούς Π. Καμμένο και Ν. Κοτζιά, οδηγώντας στην παραίτηση του τελευταίου, κατέστησε σαφές και στους πιό ένθερμους οπαδούς του Συριζα ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει το βάρος ή την ικανότητα να επιβάλλει την πειθαρχία και τον έλεγχο στο υπουργικό του συμβούλιο. Όταν εμφανίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής να παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει,τους κορυφαίους υπουργούς του να ξεκατινιάζονται και να θερμοπαρακαλεί τους υπουργούς, που ο ίδιος έχει διορίσει, να τον στηρίξουν, καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
 
Τίποτα δεν βγαίνει για τον κ. Τσίπρα. Ακόμα κι αν τα καταφέρει, όπως μάλλον φαίνεται, να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, με την κατάργηση της διαβόητης «προσωπικής διαφοράς», αυτό μικρή αξία θα έχει για την κυβέρνηση και το κόμμα του. Αν όντως τις έκοβε, η επίπτωση θα ήταν καταστροφική για τον ίδιον και τον Συριζα εκλογικά. Η μη περικοπή όμως δεν του δίνει πόντους. Αντίθετα, η περιστολή των λεγόμενων αντιμέτρων που θα ανακούφιζαν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα στην κάλπη. Κι ακόμα, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια απρόσμενη κυβερνητική κρίση η ένα τυχαίο αρνητικό γεγονός, που θα συγκλονίσει την ήδη απογοητευμένη και ευάλωτη κοινή γνώμη.
 
Ασφαλώς οι αντιδράσεις του κόσμου στην κυβερνητική πολιτική φαντάζουν στα μάτια πολλών αναλυτών ως υποτονικές. Κι είναι. Οι απογοητευμένοι, κουρασμένοι και συχνά φοβισμένοι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν. Για την ώρα σωπαίνουν κι απασχολούνται με την πολύ δύσκολη καθημερινότητα τους και την επιβίωση των οικογενειών τους. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μου ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στην κάλπη, όταν έλθει αυτή η ώρα, το πιθανότερο σε 6-7 μήνες από τώρα. Κι η αντίδραση του θα είναι καταλυτική. Το αντισύριζα ρεύμα που διογκώνεται στην κοινωνία θα φέρει στην εξουσία τη ΝΔ και τον Κυριάκο με ποσοστό που θα προσεγγίσει η και θα ξεπεράσει το 40%
 
Όποιος παρακολουθεί συστηματικά τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζει ότι ουδέποτε άλλοτε ένα χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετίας, ένα κυβερνών κόμμα κι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, δεν είχαν τόσο αρνητική επίδοση κι εικόνα όσο εχουν σήμερα ο Συριζα κι ο Τσίπρας. Κι αν ακόμα η διαφορά των 10 και πλέον μονάδων ΝΔ και Συριζα φαίνεται μικρή στο μυαλό ορισμένων, είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2000 κι έπειτα. Η διαφορά των 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι στην πραγματική κάλπη θα είναι 15 μονάδες, ή ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις συνθήκες πόλωσης που θα επικρατήσουν την ώρα των εκλογών. Αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Συριζα θα υποστεί δεινή ήττα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάψει να είναι το δεύτερο κόμμα στο δικομματικό μας σύστημα, όσο δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη να τον αντικαταστήσει.

Facebook Comments