Από την μία το Μαξίμου έχει μπει σε απόλυτα προεκλογικούς ρυθμούς, φουσκώνοντας όλο και περισσότερο τις υποσχέσεις και τα νομοσχέδια για να κάνει… εντύπωση στην κοινωνία, και από την άλλη προσπαθούν να κερδίσουν την μάχη των συντάξεων. Το βάρος όμως όλου αυτού του προεκλογικού πυρετού έχει πέσει και πάλι στους ώμους του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είναι αυτός που θα πρέπει να βρει τα… κουκιά για να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα «θα» και κυρίως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ τον περασμένο μήνα. Προς το παρόν, και όπως του διαμηνύουν οι Βρυξέλλες, τα νούμερα… δεν βγαίνουν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν πως το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα σημειωθεί φέτος δεν θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε και να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και να εφαρμοστούν τα κοινωνικά μέτρα ελάφρυνσης που ψηφοθηρικά επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, βλέπουν μικρότερα πλεονάσματα φέτος και το 2019 και έτσι θεωρούν ότι οι παροχές δεν χωρούν στο σακί.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την περασμένη εβδομάδα ήταν λίγο-πολύ ξεκάθαρες και υπογράμμισαν το δίλημμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσει πώς πραγματικά θα κινηθεί. «Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι θετικό πως υπάρχει ήδη υπεραπόδοση, όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Για αυτό το λόγο πρέπει ακριβώς, να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν». Μάλιστα ο Ρέγκλινγκ είπε και κάτι άλλο χτυπώντας… καμπανάκι για τα έσοδα: «υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι κανείς να καλύψει την όποια υπεραπόδοση. Υπάρχει και η ιδέα για παράδειγμα της μείωσης των φόρων καθώς στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί».

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους θεσμούς, η ΕΚΤ πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει ξανά σχετικά με τις συντάξεις, η Κομισιόν αν και εμφανίζεται θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αμφιβάλλει και αυτή για την ύπαρξη αρκετού περιθωρίου για όλα τα αντίμετρα, ενώ το ΔΝΤ έχει πετάξει το μπαλάκι των αποφάσεων στους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά των αναλυτών, τα πράγματα εκτιμώνται ακόμα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Citigroup  το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από τους στόχους της κυβέρνησης και στο 3,9% φέτος, το 2019 εκτιμά ότι θα βρεθεί οριακά εντός στόχου και στο 3,5%, το 2020 θα κινηθεί κάτω του συμφωνημένου στόχου και στο 3,3%, ενώ το ίδιο θα συμβεί και την διετία 2021-2022 όπου το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3,2% και το 3% αντίστοιχα.

Μέσα στον επόμενο μήνα λοιπόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να αποδείξει στους θεσμούς το… ακατόρθωτο – αλλιώς το υπερπλεόνασμα που υπολογίζουν δεν πρόκειται να πιαστεί: Ότι ουσιαστικά οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό το σενάριο χλομιάζει όμως εάν κανείς λάβει υπόψη το πρόσφατο ιστορικό των εσόδων, αλλά και το τι πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα, κυρίως τα φορολογικά, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης με τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένες, αν και οι εισπράξεις ΦΠΑ και φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών είναι αυξημένες. Μέσα στο τρέχον και τελευταίο τρίμηνο του έτους νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν συνολικά 14 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Δυσκολάκι…

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει και πιθανώς να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην ΔΕΘ όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για χαμηλά εισοδήματα, η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο πως θα ζητηθούν ρήτρες από τους θεσμούς και προς την ελληνική πλευρά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια βρεθούν κάτω από τους στόχους. Ενώ είμαστε εκτός μνημονίων, να υπογραμμίσουμε!

Καλό κουράγιο Ευκλείδη!

Facebook Comments