Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για μια άνευ προηγουμένου σύνοδο κορυφής για τη Συρία που αποσκοπεί στην παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και στην επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Η σύνοδος αυτή κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα φέρει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις 16:00 ώρα Ελλάδος υποστηρικτές αντίπαλων πρωτοβουλιών.

Η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούν μαζί και με το Ιράν μια ανυπέρβλητη τριάδα στο πεδίο, όπου επέτρεψαν μια σχετική σιγή των όπλων υπέρ της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα. Η Γαλλία και η Γερμανία από την άλλη ανήκουν στην «μικρή ομάδα» για τη Συρία που απαρτίζεται και από άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι ΗΠΑ.

«Ο βασικός στόχος της συνόδου αυτής κορυφής είναι να εξεταστούν οι νέες φόρμουλες που μπορούν να βρεθούν προκειμένου να δοθεί μια πολιτική λύση» στην περίπλοκη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους από το 2011, δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, ο σχηματισμός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μιας Συνταγματικής Συνέλευσης που θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος προαναγγέλλεται ως μια από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι συνομιλητές σήμερα εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις συριακές αρχές.

Facebook Comments