Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής είναι λυπηρή και αθέμιτη. Χθες στη Βόρεια Ήπειρο, στους Βουλιαράτες, ο Έλληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας. Είναι ήρωας ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ή μήπως η αλήθεια είναι στη μέση; Ή ακόμη και στην άλλη άκρη;

Κατ’ αρχάς, όλοι μιλούν για συμπλοκή. Σύμφωνα με την ίδια την Ελληνική αστυνομία, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία με την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Καθώς ο αρχικός ισχυρισμός ήταν πως οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν κατεβάσει την ελληνική σημαία, που είχε υψώσει ο 35χρονος, και έτσι ξεκίνησε ο διαπληκτισμός που οδήγησε στον θάνατό του.

Οι διαδικασίες για να συμμετέχει και η ελληνική πλευρά στη διαλεύκανση του συμβάντος έχουν ήδη κινηθεί. Σύμφωνα πάντα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στο σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες. Εκεί υψώθηκαν δεκάδες σημαίες ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου χωρίς να προκληθεί απολύτως κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας φορούσε στολή παραλλαγής. Μετά από το διαπληκτισμό του με τους αστυνομικούς πήρε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Από όσο φαίνεται έβαλε και κατά του περιπολικού καθώς υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες. Στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες.

Στη συνέχεια διέφυγε, αναζητήθηκε και τελικά εντοπίστηκε σε βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί, με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Δεν έχει διευκρινιστεί το πως ακριβώς έπεσε νεκρός, αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι χτυπήθηκε σε δύο ζωτικά όργανα, στο κεφάλι και στο στήθος. Δίπλα στο νεκρό βρέθηκαν το καλάσνικοφ, 100 σφαίρες, μία θηλιά στρατιωτικού τύπου και ένα μαχαίρι στρατιωτικού.

Αν κάποιος ανατρέξει στο προσωπικό προφίλ του εκλιπόντος στο Facebook θα διαπιστώσει ότι οι αναρτήσεις του είναι αποκλειστικά εθνικιστικές, είναι διαρκώς ντυμένος με στολή παραλλαγής και υποστηρίζει το ΜΑΒΗ, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου, το οποίο ήταν εθνικιστική οργάνωση που έδρασε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ομάδα η οποία υιοθέτησε το όνομα ΜΑΒΗ πραγματοποίησε τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αλβανικών στόχων στην Ελλάδα και την Αλβανία από το 1984 ως το 1994 και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο στρατόπεδο της Επισκοπής όπου δολοφόνησε δυο αλβανούς νεοσύλλεκτους και τραυμάτισε έναν τρίτο. Η Ελληνική Αστυνομία σε τελευταία ενημέρωση σημειώνει ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε συλληφθεί προ δεκαετίας στο Χαλάνδρι για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Πριν καταδικάσουμε ή ηρωοποιήσουμε ανθρώπους και γεγονότα ας περιμένουμε. Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα. Η αλήθεια πάλι όχι. Σε κάθε περίπτωση θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Facebook Comments