Σταθερή είναι η προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών το 2019, ισορροπώντας την συνεχιζόμενη αλλά επιβραδυνόμενη δυναμική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με την αυξανόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με την μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.

Όπως αναφέρει ο οίκος, αν και υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες τους επόμενους 12-18 μήνες, ωστόσο τα τρία τέταρτα των 138 χωρών που αξιολογεί η Moody’s έχουν σταθερό outlook και 15 θετικό. Δεκαεννέα κράτη έχουν αρνητικό outlook, σε σχέση με τα 22 πριν από έναν χρόνο.

«Το σταθερό outlook για τις κρατικές αξιολογήσεις το 2019 εξισορροπεί τα οφέλη της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης έναντι των αναδυόμενων εγχώριων και γεωπολιτικών ρίσκων», ανέφερε ο Alastair Wilson της Moody’s. «Παρά το σταθερό outlook γενικά, λαμβάνουμε περισσότερο υπ’ όψιν απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια το ενδεχόμενο απρόβλεπτων σοκ που θα μπορούσα να διαταράξουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα τους επόμενους 12-18 μήνες».

Η Moody’s αναμένει πως η ανάπτυξη στους G20 θα κορυφωθεί το 2018 στο 3,3% για να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2019. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες των G20, η Moody’s θεωρεί πως η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2019 από 2,3% το 2018. Στις αναδυόμενες αγορές η εικόνα είναι μικτή, με την ανάπτυξή τους να αναμένεται πως θα διαμορφωθεί στο 4,6% το 2019 από 5% φέτος.

Facebook Comments