Η Κομισιόν δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θέτοντας τον πήχη της επέκτασης στο 2% το 2019 έναντι 2,5% που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού.

Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ενδέχεται να περιορίσει το δημοσιονομικό χώρο του επομένου έτους αν και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι τα θετικά μέτρα του επομένου έτους με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του προσχεδίου (765 εκατ. ευρώ).

Στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2% για την ελληνική οικονομία, κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2020.

“Βλέπει” χαμηλότερα πλεονάσματα από ό,τι η Αθήνα

Χαμηλότερα κατά 0,3% του ΑΕΠ θεωρεί η Κομισιόν ότι θα είναι το 2019 και το 2020 τα πρωτογενή πλεονάσματα σε όρους ESM  εν συγκρίσει με τις παραδοχές της κυβέρνησης και κάνει λόγο για “συμβιβαστικό πακέτο”. Υπολογίζει στις Φθινοπωρινές της Εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα και γίνονται με το “παλαιό” σενάριο (καμίας αλλαγής από τη συμφωνία του 2017) ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι στο 3,9% σε όρους ESM έναντι 4,2% του ΑΕΠ που αναφέρει το προσχέδιο προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η Επιτροπή  θεωρεί ότι θα υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση με το νέο μείγμα μέτρων (μη περικοπή συντάξεων/παροχές) επιταχύνοντας το ΑΕΠ από ρυθμό 2% έως και το 2020 σε ρυθμό 2,3% έως και το 2020 κάτι που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις 
 

Facebook Comments