Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit αυξάνεται επικίνδυνα, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι αντίθετη με τη συμφωνία απόσυρσης και μετάβασης. Καθώς η Theresa May προετοιμάζεται να κάνει τις υπόλοιπες παραχωρήσεις, πολλοί περισσότεροι υπουργοί ενδέχεται να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως εκτιμά, προσθέτοντας πως είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι η δήλωση για μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε θα βοηθήσει στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ωστόσο, ενώ ένας συνασπισμός των αντί-ευρωπαϊκών και φιλοευρωπαϊκών πτερύγων του Συντηρητικού Κόμματος, του DUP και της αντιπολίτευσης φαίνεται να συμφωνεί στην απόρριψη της φαινομενικής συμφωνίας, διαφωνούν σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις. Το DUP και ορισμένοι αντί-ευρωπαϊστές βουλευτές των Τόρις ίσως επιθυμούν να μην υπάρξει συμφωνία, παρόλο που η παρέμβαση του Rees-Mogg υποδηλώνει ότι ακόμη και ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη μετάβασης, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει εξάρτηση από την ΕΕ. Όλοι οι υπόλοιποι αντιτίθενται στο “no deal” αλλά οι βουλευτές των Τόρις που είναι κατά του Brexit υποστηρίζουν όλο και περισσότερο ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αν και η αντιπολίτευση μπορεί να προτιμήσει νέες εκλογές, όλα εξαρτώνται από τους Τόρις και έτσι ίσως αναγκαστούν να δεχτούν το δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Citi εκτιμά ότι κίνδυνος ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και μιας ανατροπής του Brexit ή νέων εκλογών θα πειθαρχήσει τελικά τους βουλευτές των Συντηρητικών και κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ωστόσο τονίζει πως είναι σαφέστατο ότι αυξάνεται η πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος (και αυτό μπορεί να επηρεάσει όλο και περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments