Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με μια μονομερή κίνησή της που εξώθησε ανοδικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Προανήγγειλε μείωση της παραγωγής της από τον επόμενο μήνα, ενώ συνέστησε στους εταίρους της στον ΟΠΕΚ να κάνουν το ίδιο. Οδήγησε, έτσι, το Brent στα 71,63 δολάρια το βαρέλι, από τα 69 δολάρια στα οποία είχε υποχωρήσει την Παρασκευή. Δεν είχε, ωστόσο, καταλήξει σε συμφωνία η συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.

Οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ συνήθως συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Τώρα, όμως, επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου εξαιτίας της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει, τελικά, με το ιρανικό πετρέλαιο, πόσο και για πόσο καιρό θα μπορεί ακόμη να εξάγει το δικό της πετρέλαιο η Τεχεράνη. Δεν είναι, άλλωστε, σίγουρο ότι θα συμμετάσχει στη μείωση της παραγωγής η εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία, που εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελεί άτυπο συνεργάτη του καρτέλ πετρελαίου.

Facebook Comments