Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν περικοπές στις συντάξεις και αυτό πλέον επιβεβαιώνεται τονίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι «όλοι οι σοβαροί αναλυτές και αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν πως δεν είναι θετικό μέτρο να κάνεις περικοπή συντάξεων σε μια κοινωνία η οποία είναι στο ξεκίνημα μίας πορείας οικονομικής ανάκαμψης».

Ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ισχυρίστηκε ότι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, «πόνταραν όλοι οι επικριτές μας, με μια τυφλή αντιπαλότητα, η οποία στην πραγματικότητα παραγνωρίζει την ανάγκη του λαού μας να βρει μία διέξοδο σε αυτή την κατάσταση που ήταν, αλλά από ό,τι φαίνεται ο ίδιος διαψεύδει εκείνους που τον αξιοποιούσαν, τον επικαλούνταν, για να υποστηρίξουν ότι θα εμποδιζόταν από τον κ. Σολτς η μη περικοπή των συντάξεων».

Σχετικά με τις εξαγγελθείσες από τον πρωθυπουργό μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ήδη εισάγουμε προς ψήφιση στη Βουλή 22 διατάξεις, που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και 14 που αφορούν τα θέματα εργασίας. Bλέπουμε διαρκώς μέτρα τα οποία διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να επανενταχθούν στην οικονομική προσπάθεια την οποία μπορούν να καταβάλουν».

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για τα αναδρομικά που υποβάλλουν οι συνταξιούχοι, διευκρίνισε ότι «μόνο η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και έχει πέντε χρόνια μέχρι το 2023 να σκεφτεί ο κόσμος τι θα κάνει, αφού το ΣτΕ και τα άλλα δικαστήρια θα επανεξετάσουν αυτό που λένε τώρα για πρώτη φορά τα πρωτοβάθμια κατώτατα δικαστήρια».

Όμως το ΣτΕ, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, «αυτό που έχει πει και είναι δεσμευτικό -δεν τίθεται αμφιβολία ότι αυτό ισχύει, παραβιάστηκε από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια με άλλες σκέψεις- είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει αναδρομικά, αν δεν έχει ασκήσει αγωγή προ της έκδοσης της απόφασής του ΣτΕ, δηλαδή μέχρι το 2015 και μόνον όσοι είχαν ασκήσει μέχρι τότε αγωγή θα τα πάρουν».

Σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι αποφάσεις των κατώτατων δικαστηρίων, ο υφυπουργός είπε ότι το Ανώτατο δικαστήριο έχει δεσμευθεί ότι το κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ ως περιορισμό στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

«Αν το πάρουν όλοι, θίγεται το γενικό συμφέρον στον πυρήνα του, διότι θα προκύψει ένα κόστος που δεν φτάνουν ούτε τα υπάρχοντα αποθεματικά του ΕΦΚΑ, δύο ετών αποθεματικά θα πρέπει να δοθούν μόνο για τα αναδρομικά», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Facebook Comments