Η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,562% με άνοδο της τάξης του 1,40% από χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις στο 5ετές και στο 3,529% από  3,469% χθες. Η απόδοση στο 7ετές το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με απόδοση 3,5%, κινείται στο 4,23% από 4,12% χθες.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως ο λόγος που θέλει αλλά δεν μπορεί να βγει στις αγορές εδώ και μήνες είναι οι αναταράξεις στην Ιταλία οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα, το μήνυμα της αγοράς είναι πως δεν φταίει μόνο η Ιταλία.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο πολιτικό τοπίο κρατούν επίσης “κλειστή” την πόρτα των αγορών, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει κάτω από την κατηγορία “επενδυτικής βαθμίδας”, η μη επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, οι συζητήσεις για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα αλλά και η παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει εκλογών καθώς και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, διατηρούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στο να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments