Ανοίγει ο διάλογος για την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η πρώτη προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων στην αρμόδια επιτροπή.

Στην συνάντηση αυτή, δεν θα εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι, καθώς η ΓΣΕΕ (με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησης) δεν θα συμμετάσχει.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στους κοινωνικούς εταίρους.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρώτον, η αύξηση να είναι συμβατή με την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί για το 2018 και δεύτερον, να συνδυασθεί με την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΒ, μεγάλο μέρος της αγοράς μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα (1/4) έχει αμοιβές κάτω των 600 ευρώ, ιδίως σε κλάδους όπως η εστίαση (25,5%) και το εμπόριο (22,7%), το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 49 εργαζομένων, ενώ το 77% των μισθωτών στις μικρές επιχειρήσεις αμείβονται με αποδοχές κατώτατου και υποκατώτατου μισθού.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στην συνέχεια η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης να ολοκληρωθούν το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018. Και το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να τελειώσει ως τις 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διακρίσεις και ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι κοινός, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό των 510,95 ευρώ και το ημερομίσθιο των 22,83 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Πηγή:In.gr

Facebook Comments