Να παραμείνει στο δημόσιο η μισθοδοσία των ιερέων αποφάσισε η Έκτακτη Σύνοδος

MarketNews

Να παραμείνει στο δημόσιο η μισθοδοσία των ιερέων αποφάσισε η Έκτακτη Σύνοδος, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερωνύμου, η οποία σημαδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκτακτη Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος και να παραμείνουν ως έχουν τα μισθολόγια των ιερέων, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας. Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, η οπισθοχώρηση Ιερώνυμου στο θέμα της μισθοδοσίας, κατόπιν της ισχυρής πίεσης που του ασκήθηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ήττα του ιδίου και του πρωθυπουργού, αν και είναι σίγουρο ότι το ανακοινωθέν θα είναι γραμμένο με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο.

Αν πάντως οι ιερωμένοι δεν φύγουν από το Δημόσιο, δεν θα μπορεί και η κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για 10.000 προσλήψεις εντός του 2019.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου για την σημερινή συνεδρίαση.

Δύο αποχωρήσεις

Νωρίτερα, πάντως έντονες ήταν οι αντιδράσεις στις τάξεις των μητροπολιτών τόσο για τη συμφωνία που αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος όσο και για σειρά διαδικαστικών θεμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε έξαλλος από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν του επετράπη να μιλήσει. Είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάσει 8σέλιδη εισήγηση, όμως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Λέγεται μάλιστα ότι του είπαν «δεν είναι η ώρα για τέτοια. Κάθισε κάτω» και ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει».

Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο διαψεύδουν ότι ακούστηκε από το στόμα του Μακαριωτάτου η φράση: «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!»

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση επί του θέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.

Ανάλογο περιστατικό φαίνεται να συνέβη και με τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος αποχώρησε από την Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποχώρησε εκνευρισμένος και αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή του όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί φεύγει.

Την ίδια ώρα, ένταση επικράτησε όταν τουλάχιστον τέσσερις μητροπολίτες που θέλησαν να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, δεν τους επετράπη. Συγκεκριμένα, στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Πειραιώς Σεραφείμ αλλά και σε άλλους μητροπολίτες που φέρεται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία με το Κράτος.

Επεισόδιο φαίνεται να υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Αναφορικά με τον Ναυπάκτου Ιερόθεο η σύγκρουση ήταν γιατί είπε ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί άλλη επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή που υπήρχε επί Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος τους είπε ότι ο μοναδικός διάλογος που μπορεί να γίνει είναι για την περιουσίας, αλλά κανένας για το μισθολογικό των κληρικών. «Εχει τελειώσει το θέμα», φέρεται να τους είπε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους.

Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλει από τη συνεδρίαση να βγάλει ένα κείμενο με πλειοψηφία το οποίο θα λέει ότι γίνεται αποδεκτή η συμφωνία των 15 σημείων με Τσίπρα, θα παραπεμφθεί σε μια νομοπαρασκευστική επιτροπή για να γίνουν βελτιώσεις προτού γίνει νόμος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο χώρος όπου συνεδρίαζαν οι Συνοδικοί ήταν αποκλεισμένος και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και την πληροφόρηση για τα γεγονότα.

Υπέρ της Συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας μίλησαν οι μητροπολίτες:

Κορίνθου
Αλεξανδρουπόλεως
Θηβών
Καρπενησίου
Διδυμοτείχου
Ιωαννίνων
Ν. Ιωνίας
Πατρών
Ναυπάκτου
Ηλείας

Κατά της Συμφωνίας ήταν

Καισαριανής
Δημητριάδος
Ν. Σμύρνης
Κερκύρας
Πειραιώς
Μεσογαίας
Σπάρτης
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Πηγή: In.gr