Σε δυο παράλληλες επιχειρήσεις, στη μια με απόφαση της εισαγγελίας της Άγκυρας, έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη 100 στρατιωτικών της αεροπορίας και 88 πολιτών ενώ στην άλλη που συνδέεται με την έρευνα το πολιτιστικό ίδρυμα Ανάντολου Κιουλτούρ του συλληφθέντα επικεφαλής επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Με απόφαση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης συνεληφθησαν ήδη 12 άτομα μεταξύ των οποίων και ακαδημαϊκοί ενώ καταζητούνται άλλοι οχτώ.

Οι δύο αυτές εκτεταμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα μια μέρα μετά από την είδηση του αμερικανικού δικτύου ΝΒC, ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του Γκιουλέν μετά την υπόθεση Κασόγκι για την οποία δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα καθώς έχει άριστες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Είδηση την οποία διέψευσε με δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κυρία Νιούερτ είπε ότι τα δυο θέματα δεν έχουν καμιά σύνδεση.

Εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας;

Στο μεταξύ το πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει ότι χθες εκδόθηκε στην Τουρκία πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Raindrop Mehmet Salih Gözegir που καταδικάστηκε για παιδοφιλία. Η Άγκυρα που επανειλημμένως έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν που τον θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος μεταξύ των στοιχείων που παραθέτει θεωρεί και το εν λόγω ίδρυμα ένα από αυτά της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Ο Σαλίχ Γκεζεγκίρ στην είδηση του πρακτορείου Ανατολή εμφανίζεται ως γκιουλενιστής που εκδόθηκε χθες από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δείξουν αν όντως η κατάσταση που διαμορφώνεται με την υπόθεση Κασόγκι και την επιστροφή του Αμερικανού πάστορα που επέστρεφε νωρίτερα στις ΗΠΑ θα βάλουν σε νέα τροχιά εξομάλυνσης τις σχέσεις των δύο χωρών που δοκιμάζονται και στη βόρεια Συρία για το κουρδικό.

Facebook Comments