Σημείο αναφοράς για τους Κρήτης αποτελεί η «Παγκρήτιος Ένωσις», το μεγαλύτερο πνευματικό-πολιτιστικό σωματείο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται στην κορυφή των σωματείων αποδήμων παγκοσμίως για περισσότερα από 62 συναπτά έτη. Στις 18 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές του σωματείου. Ένας νέος Κρητικός από τη Μεγαλόνησο, ο Μάνος Φραγκεδάκης, μιλά στο MarketNews.gr για την «Παγκρήτιον Ένωσιν», τη σημασία της και την επιλογή του να ασχοληθεί ενεργά.

Κ. Φραγκεδάκη, τι σας κάνει να ασχολείστε ενεργά και μάλιστα να λάβετε μέρος στις εκλογές της «Παγκρητίου Ενώσεως»;

Η «Παγκρήτιος Ένωση» αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο στη χώρα. Έχει πετύχει, με την ιστορία και την παρέμβαση του σε διάφορα ζητήματα, να είναι συνοδοιπόρος της κρητικής παράδοσης, φάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου, σημείο αναφοράς για κάθε Κρητικό. Η ενασχόληση μου με την Παγκρήτιο δεν εκκινεί από τις φετινές εκλογές. Είχα θέσει υποψηφιότητα για την εξελεγκτική επιτροπή στην τελευταία εκλογική διαδικασία της Ενώσεως, πετυχαίνοντας μια αρκετά καλή καταγραφή, ως φοιτητής τότε. Με αυτήν την ιδιότητα συμμετείχα και στις εκδηλώσεις της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής, την οποία και θεωρώ, προσωπικά, αφενός προπύργιο της παράδοσης του νησιού μας, αφετέρου ένα μεγάλο και -πάντα- ζεστό σπιτικό για τους νεαρούς Κρήτες. Σήμερα, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, διακρίνω περισσότερο από ποτέ την ανάγκη η κρητική κουλτούρα να διαφυλαχθεί. Αυτό είναι το καθήκον μας ως νέα γενιά.

Τι σημαίνει για εσάς η Κρήτη και πόσο διαφέρει από τρόπο που προβάλλεται;

Αρκετά μπορώ να πω. Η Κρήτη δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός. Είναι φιλοξενία, είναι παράδοση αιώνων, είναι η ζεστασιά των ανθρώπων της, είναι τρόπος ζωής. Πρέπει να δούμε, όμως, το τι έχει λάβει πίσω για τη μεγάλη προσφορά της στην οικονομική δραστηριότητα και την τουριστική ελκυστικότητα της χώρας μας. Και, με αυτόν τον τρόπο, θέλω να δείξω ότι η ερώτηση σας αντηχεί την κρυφή αγωνία κάθε Κρητικού. Γιατί, τα προβλήματα της Κρήτης είναι αυτά που δεν προβάλλονται και, επομένως, δε λύνονται κιόλας. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω μόνο πως το πάγιο αίτημα του νησιού, η βελτίωση της κεντρικής οδικής αρτηρίας (ΒΟΑΚ) δεν έχει, ακόμα, μπει «στις ράγες». Ως αποτέλεσμα, η Κρήτη επικρίνεται συνεχώς για τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και ανασφάλειας στους δρόμους της. Αλλά, ας πάμε και στον κρητικό πολιτισμό. Τα ήθη, τα έθιμα μας και η ιδιωματική διάλεκτος πολλών περιοχών απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της μικρής προσοχής και προστασίας που λαμβάνουν από τους πολιτειακούς θεσμούς. Γι΄αυτό το λόγο, έχω καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρώ ότι θα διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την πολιτιστική, όσο και την γλωσσική μας παράδοση.

Είστε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Μαριδάκη. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο;

Γιατί είναι ένας άνθρωπος που, αυτή τη στιγμή, μπορεί να εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει καλύτερα από τον καθένα όλα αυτά που σας περιέγραψα. Θέλω, όμως, να τονίσω κάτι. Οι επερχόμενες εκλογές της «Παγκρητίου» δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προσωπικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οι παραδόσεις και οι αναφορές του καθενός μας είναι πολύ πιο ισχυρές από τις προσωπικές βλέψεις που μπορεί να έχουμε. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Τι θα θέλατε να πείτε προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την Ένωση;

Να τολμήσουν, να διεκδικήσουν, να ακουστούν. Η Ένωση αποτελεί για όλους μας το σημείο αναφοράς μας. Αποτελεί, αν θέλετε, την εστία που καταθέτει ο καθένας από εμάς την αγάπη και τις αγωνίες του για την Κρήτη. Η Κρήτη έχει ανάγκη από τη σπίθα της νέας γενιάς για να κρατηθεί η ιστορία μας ζωντανή και άσβεστη η υπερηφάνεια της καταγωγής μας.

Facebook Comments