'

Αύξηση των οφειλών στην εφορία - διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις λογαριασμών

Καθημερινή

Αύξηση των οφειλών στην εφορία - διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις λογαριασμών, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η διατήρηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ που διαλύει τη μεσαία τάξη, έχει εξουθενώσει τα νοικοκυριά που παρακολουθούν παραδομένα πλέον τη διόγκωση των οφειλών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2013-2018 τα χρέη προς την εφορία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, από 53,01 δισ. που ήταν το 2013 ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 103,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50,59 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι στο προαναφερθέν διάστημα εισπράχθηκαν περίπου 25 δισ. ευρώ μέσω των κατασχέσεων και της ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών (ρύθμιση 100 δόσεων και πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).

Παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους φορολογούμενους όχι μόνο να μην μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά απέναντι στη «βροχή» κατασχέσεων και τις απειλές της εφορίας.

Από τα 74,7 δισ. που ανέρχονται τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα όσο και στην κατανάλωση, ελάχιστα έχουν εισρεύσει στον κρατικό κορβανά. Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων («τετρημένον πίθον»).

Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις λογαριασμών

Η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογουμένους, και συγκεκριμένα έναν στους δύο, στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την εφορία. Το διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η εφορία προχώρησε όπως υποχρεούνταν από τον νόμο σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, το 2016 διπλασιάστηκαν, για να φθάσουν το 2017 σε 1,7 εκατομμύριο. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια του 2017 αφορούσαν 312.000 οφειλέτες του Δημοσίου.

Για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατασχέσεις έφθασαν από τις αρχές του έτους μέχρι τον Μάιο του 2018 το 1,2 εκατ. με πτωτικές τάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο ότι πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύονται το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).

Συνέχεια στην kathimerini.gr....