Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, παρουσίασε σήμερα στην Ένωση Ανταποκριτών στο Βερολίνο τις βασικές θέσεις του προγράμματός του για τις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει ιστορική σημασία. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της εταιρικής σχέσης στην ΕΕ ή όχι. Κύριος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας είναι τα κόμματα που ακολουθούν μια εθνικιστική πολιτική. Σε αυτά τα κόμματα ο κ. Βέμπερ συγκαταλέγει την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το AfD είναι το κόμμα του Brexit στη Γερμανία».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ελπίζει και στην επόμενη βουλή να σταθεί δυνατό να διατηρήσουν την πλειοψηφία οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει ο κ. Βέμπερ «το συντηρητικό, το αριστερό και το φιλελεύθερο αριστερό στρατόπεδο». Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις όλες αυτές τις δυνάμεις «θέλουν την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.Βέβαια, ο κ. Βέμπερ απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο το Φιντές, το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ανήκει σε αυτό το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ και κατά πόσο μπορεί να παραμείνει μέλος του ΕΛΚ.

Άλλαξε ο Τσίπρας

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πέρασε από πολλά κύματα, είπε στους ψηφοφόρους του αρκετές αναλήθειες προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Όταν όμως ανέλαβε το αξίωμα δεν διέκρινε καμία άλλη εναλλακτική παρά να συνεργαστεί εταιρικά με τα κράτη της ευρωζώνης. Στο διάστημα της διακυβέρνησης του έκανε πολλές στροφές. Θα πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι στο τέλος ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος ο οποίος υλοποίησε το πρόγραμμα. Θα πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς αυτή την αλλαγή».

Ο κ. Βέμπερ δεν κρύβει όμως την προτίμηση του για μια «νέα κυβέρνηση» στην Ελλάδα η οποία θα αναδείξει «προοπτικές» και θα δημιουργήσει ένα «θετικό επενδυτικό κλίμα» για να έρθουν ξένοι επενδυτές. Προκειμένου να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εθνικές εκλογές ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.Πάντως, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η περίοδος των προγραμμάτων έχει μεν ολοκληρωθεί όχι όμως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Βέμπερ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση της Deutsche Welle για το πώς κρίνει την στήριξη που παρέχει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Όπως δήλωσε, το θέμα είναι υπόθεση των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ.

Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν

Στη συνέντευξη τύπου ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε την προειδοποίηση για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να τηρήσει τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ. Όπως τόνισε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κομισιόν και την ιταλική κυβέρνηση αλλά όλους τους ευρωπαίους εταίρους, και προπαντός εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία θα χρεωθούν μεγαλύτερους δανειακούς τόκους σε περίπτωση που η διένεξη με την Ιταλία οδηγήσει σε «ταραχές» στις χρηματαγορές.

Ο κ. Βέμπερ κάλεσε τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας να επισκεφτούν τη Ρώμη για να συζητήσουν με την ιταλική κυβέρνηση: «Και ο Τσίπρας θα πρέπει να σκεφτεί ποια θέση θα τηρήσει απέναντι στην Ιταλία. Θα πρέπει και αυτός να εκφράσει στην Ιταλία ανοιχτά και ειλικρινά τη γνώμη του, ότι η ιταλική στάση θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που σημειώνονται στη νότια Ευρώπη – τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Facebook Comments