Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

«Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να μην υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση. Έχουμε δεσμευτεί να επιτηρούμε τα σύνορά μας εναντίον της άφιξης παράτυπων μεταναστών. Αυτό κάναμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» σημειώνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

Οι χώρες του ΟΗΕ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, ενέκριναν τον Ιούλιο την κατάρτιση αυτού του παγκόσμιου συμφώνου για τη μετανάστευση. Το έγγραφο αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα σε μια σύνοδο στο Μαρακές την 10η και 11η Δεκεμβρίου.

Απαριθμεί μια σειρά αρχών, όπως η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παιδιών, η αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας κ.α και περιλαμβάνει έναν κατάλογο μέτρων για να δοθεί βοήθεια στις χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις. Μεταξύ των μέτρων είναι η βελτίωση της ενημέρωσης, η ένταξη των μεταναστών, η ανταλλαγή ειδικών γνώσεων.

Ο αριθμός των μεταναστών παγκοσμίως υπολογίζεται σε 258 εκατομμύρια, ήτοι 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 40.000 αφρικανοί μετανάστες, ιδίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, εισήλθαν παράνομα και ζουν στο Ισραήλ.

Facebook Comments