Σε εκστρατεία πειθούς έχει επιδοθεί η Τερέζα Μέι για την προώθηση της Συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Τη Δευτέρα μίλησε στα μέλη της Ένωσης Βρετανικών Βιομηχανιών και εξασφάλισε την ομόφωνη συμπαράστασή τους. Ωστόσo Γαλλία και Ισπανία απαιτούν μεγαλύτερες υποχωρήσεις από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times, η Γαλλία ζητά περισσότερες διασφαλίσεις για την αλιεία, όπως αυτές που ισχύουν σήμερα που η Βρετανία είναι ακόμα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, τον ελεύθερο διάπλου των αλιευτικών της στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση πιέζει να έχει λόγο στο εμπορικό καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιμένει πως ο «Βράχος», όπως αποκαλείται το υπό βρετανική κυριαρχία Γιβραλτάρ, πρέπει να διέπεται από το σημερινό εμπορικό καθεστώς, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Mπαρνιέ: Η ΕΕ να διατηρήσει στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Αν όντως ισχύουν αυτά που αποκαλύπτουν οι Financial Times, τότε η θέση της Τερέζα Μέι γίνεται ακόμα δυσκολότερη, ειδικά ώρες πριν την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντησή της με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει πως οι πιέσεις της Γαλλίας έχουν ενοχλήσει τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προειδοποίησε τις χώρες που έχουν ειδικά συμφέροντα να μην τραβούν το χαλί κάτω από την Βρετανία.

Ο κ. Μπαρνιέ εκφράζει την εκτίμησή του προς την Τερέζα Μέι για το θάρρος και την επιμονή να περάσει τη Συμφωνία. Παράλληλα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες ο διαπραγματευτής, θεωρεί πως είναι αδήριτη ανάγκη για την Ευρώπη να διατηρήσει στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και το προσχέδιο της Συμφωνίας προστατεύει εξ ίσου τα ευρωπαϊκά και τα βρετανικά συμφέροντα.

Facebook Comments