Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς καταθέτει το δικό του σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 και έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. “Γεμάτα ταμεία” είναι ο τίτλος ανάλυσης στη Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στη σχετική συζήτηση στη γερμανική Βουλή: “Οι βουλευτές ερίζουν για το πώς θα διατεθούν τα πολλά χρήματα που προβλέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, ένα ποσό-ρεκόρ ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως λέει με ικανοποίηση ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τα σχέδιά του δείχνουν ότι μπορούν να γίνουν πολλά και ταυτόχρονα. Ευρώπη, κοινωνική πολιτική, ασφάλεια, αναπτυξιακή βοήθεια, όλα αυτά προχωρούν”. Και αυτό, ενώ η Γερμανία πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung “για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη το συνολικό δημόσιο χρέος έχει πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Όσο για το όριο του 3% για το έλλειμμα, τηρείται με το παραπάνω ούτως ή άλλως, γιατί ο Σολτς δεν θέλει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό”.

Δεν λείπουν όμως και οι φωνές που μετριάζουν τον ενθουσιασμό. Όπως η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, που επισημαίνει: “Ας σκεφθούμε μόνο το επικείμενο Brexit και τους νέους εμπορικούς πολέμους. Ο υπουργός Οικονομικών Σολτς έχει δίκιο όταν λέει ότι χρειάζεται προσοχή.

Θέτει όμως τις σωστές προτεραιότητες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Όχι, είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες χώρες η Γερμανία εξακολουθεί να υστερεί στις δαπάνες για την παιδεία. Διαχρονικά προβλήματα αποτελούν επίσης οι ασυντήρητες υποδομές και η χαμηλή εξάπλωση του (γρήγορου) ίντερνετ. Αυτές οι προκλήσεις δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, αν και η Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης για δέκατη συνεχή χρονιά”.

Facebook Comments