Το κλίμα θριαμβολογίας της ελληνικής κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μοιράζονται οι αγορές οι οποίες πιο ξεκάθαρα από ποτέ της δείχνουν ότι οι παροχές και ο ψηφοθηρικός προϋπολογισμός του 2019 δεν πείθουν τους επενδυτές. Το μεγάλο ζητούμενο για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο κάδρο της επενδυτικής κοινότητας – οι οποία εδώ και μήνες έχει δείξει κόκκινη κάρτα σε όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, είτε είναι μετοχές είτε ομόλογα – είναι μία πολιτική υπέρ της ανάπτυξης (η οποία ακόμη να υπάρξει αφού… «θυσιάζεται» στον βωμό του εκλογικού κέρδους), η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεις. Και τα τρία αυτά καίρια στοιχεία λείπουν από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να απαξιώνονται τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βλέπουν εδώ και μήνες την… πλάτη των επενδυτών, με το οικονομικό επιτελείο να ρίχνει το φταίξιμο στην… Ιταλία αντί να κοιτά τα… εν οίκω.

Με τον διεθνή Τύπο και τους ξένους αναλυτές να μιλούν πλέον για επιστροφή της ελληνικής κρίσης, με αιτία και αφορμή την απαξίωση των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών και την εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο όταν και «ξέσπασε» η ιταλική κρίση – κρατώντας έτσι ερμητικά κλειστές τις πόρτες των αγορών για την Ελλάδα, κανείς – εκτός φυσικά από την ελληνική κυβέρνηση – δεν μπορεί να μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα και για ένα επιτυχημένο ελληνικό story. Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι «δαρμένοι”», ενώ και εκείνοι που πίστεψαν στις προοπτικές της Ελλάδας αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στις δοκιμαστικές εξόδους που έκανε το ελληνικό Δημόσιο τόσο το καλοκαίρι του 2017 με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όσο και τον περασμένο Φεβρουάριο με την έκδοση του 7ετούς, και εκείνοι που άνοιξαν long θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, έχουν σίγουρα χάσει το “στοίχημα”.

Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους να έχει “γονατίσει” στα 4 δισ. ευρώ περίπου (55% πτώση από τις αρχές του έτους), σε συνδυασμό με την πτώση του Χ.Α σε χαμηλά δύο ετών με 10 δισ. ευρώ περίπου να έχουν χαθεί από την συνολική του αξία από τις αρχές τους έτους, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα επενδυτικό στοίχημα με καλές προοπτικές, παρά την έξοδο από τα μνημόνια. Όποιος θεώρησε πως η οκταετής κρίση τελείωσε μαζί με το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο και η χώρα έχει μπει στον δρόμο της κανονικότητας, προφανώς αποδείχθηκε λάθος. Όσο και αν οι δανειστές προσπαθούν να στείλουν θετικά μηνύματα (βλ. Eurogroup, έγκριση προϋπολογισμού), οι αγορές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με υψηλό ρίσκο και όποιος τοποθετεί σε αυτήν τα χρήματά του, μόνον χαμένος είναι. Το μηδενικό πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται ξεκάθαρα και στην βύθιση που έχει υποστεί ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, με πολλές μετοχές να κάνουν καθημερινά ακόμη και μηδενικές συναλλαγές. Η ρηχότητα αυτή τους μόνους που μπορεί να προσελκύσει είναι τους κερδοσκόπους οι οποίοι με λίγες κινήσεις μπορούν να κατευθύνουν την αγορά, και όχι τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντας οι οποίοι ούτε να ακούσουν για Ελλάδα δεν θέλουν όπως δείχνουν και πρόσφατες παρουσιάσεις επενδυτικών οίκων στο Λονδίνο.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Αγνοώντας παράλληλα τα ηχηρά σήματα κινδύνου που στέλνουν δανειστές και ΤτΕ για τις καθυστερήσεις στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι απειλούν την οικονομία. Το Euro Working Group υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει νέα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων δράσεων. Ο ESM δια στόματος Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε επίσης πως το εισιτήριο για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι «η διαρκής εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις πολιτικής κατά την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας». Τέλος η ΤτΕ σε έκθεσή της τόνισε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω του φόβου των αγορών για υπαναχώρηση από ψηφισθέντα μέτρα, και όχι μόνο λόγω της τρέχουσας αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Όπως προειδοποίησε, η ελληνική οικονομία – πέρα από εξωγενείς κινδύνους – απειλείται το 2019 από την υπέρμετρη φορολόγηση και την τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα υπερπλεονάσματα  στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία και η μείωση των δημοσίων επενδύσεων έχει οδηγήσει στη μείωση του παραγωγικού αποθέματος κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας.

Με λίγα λόγια ούτε έξω ούτε, μέσα πάμε καλά. Και η κυβέρνηση συνεχίζει τον (προεκλογικό) χαβά της. Άλλωστε όσο πιο… καμμένη είναι η γη που θα παραδώσει, τόσο καλύτερα για τις μεθ-επόμενες κάλπες, σωστά;

Facebook Comments