Τι κι αν κάποτε έμοιαζε η ενασχόληση με το περιβάλλον πολυτέλεια και μόδα, σήμερα αποτελεί ανάγκη με την κλιματική αλλαγή να μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα. Ακραία φαινόμενα που λόγω συχνότητας τείνουν να γίνουν κανονικότητα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις μεγάλες φωτιές στην Πορτογαλία και τη Γαλλία είχαμε την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Ο τραγικός απολογισμός αποτελεί συνέπεια των δράσεων του ανθρώπου κατά του περιβάλλοντος. Η πολιτική για το περιβάλλον χρειάζεται και πολιτικούς για να την εφαρμόσουν. Έτσι το MarketNews.gr μίλησε με τους “πράσινους” των κομμάτων, δηλαδή με τους πολιτικούς από κάθε κόμμα που ασχολούνται με το περιβάλλον. Ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Ξυπολυτάς (ΝΔ), ο Μενέλαος Γερονικολός (ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Αμυράς (Το Ποτάμι) και ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) καταθέτουν τη δική τους άποψη. 

Κώστας Ζαχαριάδης – ΣΥΡΙΖΑ

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985 και από το 1993 κατοικεί στα Μελίσσια. Το 2002 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Μελισσίων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2003-2008). Το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό με τίτλο «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία» στο Manchester. Είναι Διευθυντής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τον Οκτώβρη του 2015.

“Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Τεράστια πολιτικά λάθη, άγνοια και τραγικές καθυστερήσεις από τη διεθνή κοινότητα, έχουν προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα.

Ακόμα και σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, πολλών ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών, οικολογικών οργανώσεων και όλων όσων δραστηριοποιούνται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Η κλιματική αλλαγή κινείται πιο γρήγορα από ό,τι κινούμαστε εμείς, συνιστώντας σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε αποτελεσματικές τις ενέργειές μας, αλλά μας λείπει, ακόμη και μετά τη Συμφωνία του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, η ηγετική πρωτοβουλία και η φιλοδοξία για να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε.

Μέχρι την επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία, λίγα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, πρέπει όλοι μας, και κυρίως οι πολιτικοί δρώντες να διαμορφώσουμε ένα δεσμευτικό πλαίσιο δράσης και στόχων, αναπτύσσοντας παράλληλα μια διακριτή, παγκόσμια καμπάνια που θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να υπερβούμε τις υπάρχουσες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις,  και να δείξουμε αλληλεγγύη. Η ΕΕ και οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να καταφέρουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για την περίοδο μετά το 2020.

Παράλληλα, πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφή των δασών, να αποκαταστήσουμε τα δάση που έχουν αποψιλωθεί, να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε, να επανεξετάσουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε την ενέργεια, ώστε να αποτρέψουμε και τα καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα με τα οποία ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

Πρέπει να τα καταφέρουμε, διαφορετικά ο πλανήτης και όλοι μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μη διαχειρίσιμη υπαρξιακή κρίση, μια κρίση επιβίωσης.”

Βασίλης Ξυπολυτάς – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

* Ο Βασίλης Ξυπολυτάς έχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master) Environmental Management από το Harvard University. Το 2007 δημιούργησε «το πρώτο πράσινο Δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα», με την εγκατάσταση φωτοβολταικών πλαισίων και την εγκατάσταση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, ίδρυσε τη περιβαλλοντική ομάδα της GreenBelt (www.greenbelt.gr). Όντας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς το 2012 ξεκίνησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη κομποστοποίηση απορριμμάτων στη πηγή και o Δήμος κέρδισε -για πρώτη φορά- τη 1η θέση στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων μεταξύ των Δήμων της Αττικής.

“Το Περιβάλλον θα είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο επειδή θα επηρεάσει τη ποιότητα ζωή μας, αλλά κυρίως γιατί θα επηρεάσει την  υγεία μας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά τα θέματα, αλλά τα επόμενα 30 χρόνια θα αυξηθεί η θερμοκρασία στη χώρα μας, κατά μέσο όρο 2,5 βαθμούς Κελσίου, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις κατά περίπου 12%, θα αυξηθεί το έλλειμμα υγρασίας, θα υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση σε ξηρότερα εδάφη, θα αυξηθούν οι θερμές μέρες και θα έχουμε μια αύξηση της στάθμης της Θάλασσας κατά 0,5 μέτρα.

Όλες οι παραπάνω συνέπειες της «ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής» θα επηρεάσουν άμεσα τη καθημερινότητά μας. Γι’ αυτο και στη χώρα μας χρειαζόμαστε ανθρώπους με πραγματική γνώση, που να μπορούν να οργανώσουν την κρατική πρόληψη/πολιτική προστασία, αλλά και να πείσουν τους  Έλληνες πολίτες για την αναγκαιότητα πιο φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών.

Στις άμεσες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής , θα είναι οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές και ανάλογα με το επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, η απώλεια  ανθρώπινων ζωών αλλά και υλικών καταστροφών. Επίσης στις άμεσες επιπτώσεις, που χρήζουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Και αυτό επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με την αύξηση στη θνησιμότητα κατά τους θερινούς μήνες και ειδικότερα κατά τη διάρκεια καυσώνων.

Στις έμμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με το  αναπτυξιακό μοντέλο που θα σχεδιάσουμε και θα ακολουθήσουμε, είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Το κράτος μας και οι ηγέτες μας οφείλουν  να προσαρμοστούν, ενσωματώνοντας  αναπτυξιακά προγράμματα με στρατηγική σκόπευση στη Κλιματική Αλλαγή π.χ. προγράμματα υποδομών, ενέργειας, αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού κτλ.

Παραδείγματος χάριν για τη χώρα μας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες παράκτιων εδαφών και παραλιών, που θα αχρηστεύσουν λιμενικές υποδομές και θα επηρεάσουν αρνητικά τη τουριστική ανάπτυξη και το οικιστικό περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι εκτιμώμενες κλιματικές αλλαγές μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, παραδείγματος χάριν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα, τη βελτίωση της οινοπαραγωγικής ικανότητας σε κάποιες περιοχές και την αύξηση του ηλιακού δυναμικού στα Φωτοβολταικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για εκατοντάδες ακόμα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να καταλάβει, οτι η περιβαλλοντική γνώση  δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία για την χώρα μας.”

Μενέλαος Γερονικολός – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

* Ο Μενέλαος Γερονικολός είναι μόλις 32 ετών. Μετά τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία (International Baccalaureate από το Cambridge το 2004 και Bachelor Diploma στη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το City College του Λονδίνου το 2007). Είναι διαχειριστής και υπεύθυνος εξαγωγών της καλαµατιανής εξαγωγικής βιοµηχανίας «ΒΕΚΑΠ Μενέλαος Βαλτζής», που ίδρυσε ο προπάππους του το 1910. 

“Οι πολιτικοί της γενιάς μου έχουν την ατυχία, αλλά και την τύχη να διαχειριστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα ως μέρος της καθημερινότητάς τους, όχι ως ένα θεωρητικό πρόβλημα που περιμένουμε να εμφανιστεί.

Ουσιαστικά, η γενιά μας πρώτη καλείται να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα, που μπορεί να τα είχαμε προβλέψει τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά τώρα τα βλέπουμε να εξελίσσονται στην πραγματικότητα.

Πλέον, το «στοίχημα», για όλους όσους το βιώνουμε, είναι να αντιληφθούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα απαιτούν δράση.

Οφείλουμε, αν θέλουμε να διαφοροποιηθούμε, να ενεργοποιηθούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να μετατρέψουμε το υπαρκτό περιβαλλοντικό πρόβλημα σε «πράσινο» πλεονέκτημα. Πλεονέκτημα για τους ανθρώπους του τόπου μας, για τον ίδιο τον τόπο.

Ζω στη Μεσσηνία, όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα (κλιματικές αλλαγές κλπ) απασχολούν ολοένα και περισσότερους. Κυρίως αγρότες. Οι απώλειες στην τοπική οικονομία, από τέτοια φαινόμενα, είναι ήδη ορατά. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ήδη εδώ.

Ως εκ τούτου, η κουβέντα που αφορά το περιβάλλον, η οποία δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις, για τα επόμενα βήματα, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει κανένα νόημα.

Η μόνη διέξοδος που έχουμε ως κοινωνία είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να οικοδομήσουμε μια «πράσινη» Ελλάδα. Τα πανεπιστήμιά μας, οι επιστήμονές μας, οι κοινότητες, η αυτοδιοίκηση, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι πολιτικοί καλούμαστε να επενδύσουμε σε αυτό το «στοίχημα».

Το διακύβευμα της «πράσινης» Ελλάδας δεν είναι αποκλειστικά αναπτυξιακό. Δεν θα φέρει μόνο νέες θέσεις εργασίας και νέα έσοδα στο κράτος. Κυρίαρχα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αντιμετώπιση ζωτικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, που αφορούν την ποιότητα της ζωή μας.”

Γιώργος Αμυράς – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για γιωργοσ αμυρασ

* Ο Γιώργος Αμυράς είναι δημοσιογράφος, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. Έχει ιδιαίτερη ευασιθησία με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. 

“Εκτός από viral, τείνουν να γίνουν και καλοκαιρινή παράδοση όλα αυτά τα βιντεάκια με τους διάσημους ξένους και τα ημίγυμνα celebrities, ολομόναχοι και μαυρισμένοι σε κάποια μαγευτική ελληνική παραλία, μακριά από παπαράτσι και ενοχλητικούς θαυμαστές, να γεμίζουν τεράστιες μαύρες σακούλες σκουπιδιών με πλαστικά που κατακλύζουν το τοπίο. Είτε κάνουν το κομμάτι τους για περισσότερους followers, είτε όντως είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, τους ευχαριστούμε για την ευγενική χειρονομία, το ερώτημα όμως είναι άλλο: μα τόσο σκουπίδι σε τόσο απομονωμένη παραλία;

Και που ´σαι ακόμα! Κάθε δάσος και μια αυτοσχέδια χωματερή, κάθε ρέμα και χαβούζα…

Τι κάνεις λοιπόν για να αλλάξεις την κατάσταση; Ποιο είναι το πρώτο βήμα και ποιος θα το κάνει;

Πρώτο βήμα και σημαντικότερο, η ανακύκλωση! Είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι σουβλατζής ξεκίνα να ανακυκλώνεις.

Οι περισσότεροι σουβλατζήδες ανακυκλώνουν τα τηγανέλαια αλλά συνήθως έχουν μόνο ένα κάδο για σκουπίδια όπου οι πελάτες πετάνε χαρτιά, ξύλινα καλαμάκια κι αναψυκτικά μαζί με αποφάγια, οπότε τζίφος η δουλειά…

Οι βουλευτές εντός του Κοινοβουλίου δεν κάνουν καμία ανακύκλωση, δεν υπάρχει ούτε μισός κάδος ανακύκλωσης στο ιστορικό κεντρικό κτήριο που δέχεται καθημερινά κανα δυό χιλιάδες κόσμο ίσως και περισσότερους.
Τι κι αν εμείς οι Ποταμίσιοι βουλευτές από την πρώτη μέρα της κοινοβουλευτικής μας δράσης ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε ανακύκλωση και μετάβαση των υπηρεσιών της Βουλής σε φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, τι κι αν προτείναμε να πρασινίσει η ταράτσα του ενεργοβόρου κτηρίου, τζίφος! Η Βουλή παραμένει «μη πράσινη»…όπως και πολλά σουβλατζίδικα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, βουλευτές και σουβλατζήδες να εξισωθούν στο πρώτο* τους καθήκον προς τη φύση της χώρας που τους τρέφει: Ανακύκλωση και πλήρης κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης.

Εμείς οι Ποταμίσιοι, τόσο στα γραφεία μας στη Σεβαστουπόλεως όσο και στις εκδηλώσεις και τα συνέδρια μας, ευλαβικώς ανακυκλώνουμε, με χαρά κυκλοφορούμε με ποδήλατο και επιμόνως προτείνουμε πράσινες λύσεις εντός κι εκτός Βουλής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ώσπου να πάψει το Περιβάλλον να θεωρείται …τζίφος!

*ήρθε η ώρα και για το δεύτερο καθήκον εξίσωσης βουλευτή-σουβλατζή: η φορολογική εξίσωση, δλδ ό,τι ισχύει για το σουβλατζή το ίδιο και για το βουλευτή”

Μάριος Γεωργιάδης – ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για μαριοσ γεωργιαδησ

* Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι βουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) ενώ από τον Ιούλιο του 2017 κατέχει το αξίωμα του Θ΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

“Πολλές φορές στο πλαίσιο των συζήσεών μου, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι «καθαρές» μεταφορές ή η βιώσιμη και κυκλική οικονομία.

Αδιαμφισβήτητα, η σωστή κατανόηση των οικολογικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων καθώς και η ευαισθητοποίησή όλων, είναι καθοριστική για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Γιατί, μόνο έαν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας (υπερεξόρυξη καυσίμων, υπεραλίευση, αποψίλωση δασών, ρύπανση, κτλ.) των τελευταίων αιώνων, θα μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τους ειδικούς, έχουμε περιθώριο 10 – 15 έτη για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας, ή της ανόδου της θερμοκρασίας και να καταφέρουμε οι οικονομικές δραστηριότητες να μην επιφέρουν πλέον σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ζημιές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι σε επίπεδο κυβερνήσεων και ηγεσιών, χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες αντιλήψεις, που κατανοούν το μέγεθος της ανθρώπινης παρέμβασης και επέμβασης στο περιβάλλον και που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν σχέδια και προγράμματα.

Ειναι δεδομένο οτι αυτά τα ζητήματα αποτελούν και δική μου προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, δραστηριοποιούμαι ατομικά αλλά και συλλογικά ως βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, τόσο στην κοινωνία όσο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πιστεύω λοιπόν, ότι οι κατάλληλες δράσεις πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνουν την προώθηση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποδοτικότερη διαχείριση των περιορισμένων πόρων μας, ώστε η όποια οικονομική ανάπτυξη να μην είναι προσωρινή. 

Μέσω ουσιαστικών πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να διαμορφωθούν πολιτικές για τη λήψη μέτρων, προς την επιθυμητή κατεύθυνση της «Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή» και του προγράμματος δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Προσωπικά, προσπαθώ με τις γνώσεις και τις δυνάμεις που διαθέτω και πάντα με γνώμονα την ευημερία των πολιτών, να επιταχύνω αποφάσεις και να συμβάλλω στην αλλαγή πορείας που επιβάλλεται να επιλέξουμε και ως ελληνική Πολιτεία και ως Ε.Ε.”

 

Facebook Comments