Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την Τετάρτη την παντελή κατ’ αυτήν απουσία μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Κίνας ως προς την εμπορική της πολιτική και απείλησε να επιβάλλει πολύ πιο υψηλούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τον ασιατικό γίγαντα.

«Ως αυτήν την ώρα, η Κίνα δεν έχει έλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με προτάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στις εμπορικές πρακτικές της, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα που άπτονται του εμπορίου (USTR), ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κατήγγειλε εξάλλου τους κινεζικούς δασμούς ύψους 40% στα αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο συντελεστής αυτός «είναι πολύ υψηλότερος από τους δασμούς 15% που επιβάλλει η Κίνα στους άλλους εμπορικούς εταίρους της (…). Κατόπιν εντολής του προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ), θα εξετάσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξισώσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα», διεμήνυσε ο Λάιτχαϊζερ.

Οι εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται στην Κίνα αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό μέρος του συνόλου των οχημάτων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Facebook Comments