Αν υπάρχει ένας Αι Βασίλης για την Ευρωζώνη, αυτός είναι ο Μάριο Ντράγκι, εκτιμά το Πρακτορείο Bloomberg. Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσφερε στη νομισματική ένωση πλούσια δώρα που απέτρεψαν την κατάρρευση του ευρώ, κράτησαν τις τράπεζες ζωντανές και διευκόλυναν την οικονομική ανάκαμψη. Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, με το κλίμα στην Ευρώπη να σκιάζεται από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης, το ερώτημα είναι αν ο Ντράγκι θα ανακοινώσει νέα δώρα στη συνέντευξη Τύπου της 13ης Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ να τονώσει τα πνεύματα. Οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής πριν προσφέρει κάποια νέα υποστήριξη. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την λήξη το προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όπως το ξέρουμε. Ο πληθωρισμός κινείται στο 2%, ελάχιστα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Οι συμφωνίες για αυξήσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διασφαλίζουν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα. Άρα η ΕΚΤ μπορεί να αποσύρει το ισχυρότερο εργαλείο της, που είχε επισύρει τις επικρίσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η πολιτική των επανεπενδύσεων θα προσφέρει άφθονα κίνητρα. Ωστόσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν ο Ντράγκι διαθέτει άλλα μυστικά δώρα για να χαρίσει. Εξάλλου, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1% τον Νοέμβριο. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αποδόθηκε σε έκτακτους παράγοντες. Αν όμως πρόκειται για την αρχή των χειρότερων που έρχονται; Οι άνεμοι του προστατευτισμού που έρχονται από τον Ατλαντικό και η αυτοκτονική οικονομική συμπεριφορά της Ιταλίας επιβάλλουν σύνεση. Δύο είναι οι πιθανοί τρόποι απάντησης της ΕΚΤ. Ο πρώτος είναι να μεταθέσει ημερομηνία της καθοδηγητικής πολιτικής για την αύξηση των επιτοκίων, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο. Ο δεύτερος είναι να χορηγήσει νέα φθηνά δάνεια στις τράπεζες. Όμως η ΕΚΤ θεωρεί τους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης “γενικά ισορροπημένους”. Επιπλέον, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την αναγγελία νέων μέτρων στήριξης. Ο Ντράγκι αποχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου και ο αντικαταστάτης του μπορεί να έχει διαφορετικό σκεπτικό.

Facebook Comments