«Φωτιά» έχει πάρει η πλατφόρμα και το ηλεκτρονικό «σφυρί» δεν θα σταματήσει να χτυπά ούτε τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τον τελευταίο χρόνο, οι οφειλέτες σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είδαν να χάνουν με ένα… κλικ σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι και αποθήκες.

Ψάχνοντας κανείς να στοιχεία, μπορεί να διακρίνει ότι για τις τελευταίες ημέρες του 2018 έχουν προγραμματιστεί 2.521 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 2.322 αφορούν ακίνητα. Από τα ακίνητα, 570 είναι κατοικίες. Και ο χορός των πλειστηριασμών συνεχίζεται με μεγάλη το 2019 καθώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο «σφυρί» περίπου 30.000 ακίνητα.

Ποδαρικό στους e-πλειστηριασμούς του νέου έτους, όπως αναφέρει ο μικροοικονομικός της εφημερίδας «Τα Νέα», κάνει το ζεύγος Πρόδρομου και Ελένης Εμφιετζόγλου που θα δουν να εκποιείται η βίλα τους στο Μαρούσι έναντι 6,82 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα χιλιάδες ακίνητα έχουν βγει στο «σφυρί» για χρέη. Στόχος των τραπεζών είναι να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ μέσω των πλειστηριασμών έως το 2021.

Το τέλος του νόμου Κατσέλη

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών αναμένεται στο προσεχές διάστημα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον νόμο Κατσέλη -όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Όμως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και οι ελληνικές τράπεζες θέλουν ο πήχης ως προς την αξία της πρώτης κατοικίας να μπει πολύ πιο χαμηλά από το όριο των 280.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα επίπεδα των 100.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τους θεσμούς, ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% αυτών που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτόν.

Πηγή:Ingr

Facebook Comments