Να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου πάνω στο χλιαρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Ελληνορωσικές σχέσεις;…. Ας τον κάνουμε λοιπόν για να εκθέσουμε τις σκέψεις μας και τους φόβους μας πάνω σε κάτι που ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου ανάμεσα  στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ρώσο πρόεδρο.       

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε από την Μόσχα ότι αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει το επίτιμο Ρωσικό υποπροξενείο στην Αλεξανδρούπολη και να ιδρυθεί ένα νέο υποπροξενείο στο Ναύπλιο. Η επαναλειτουργία του υποπροξενείου σημαίνει την συνέχιση της διείσδυσης στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θράκης. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης ζούνε 7.000 ομογενείς που ήρθαν από την Απχαζία και την Οσετία. Οι ομογενείς διαθέτουν δικούς τους συλλόγους με κορυφαίο το ” Ρωσικό σπίτι”, που λέγεται ότι διατηρεί απευθείας σχέσεις με το Κρεμλίνο. Στα Ρωσικά ΜΜΕ αποκαλούν τους ομογενείς ως ” ρωσόφονους της Θράκης”. Επίσης στην πόλη στις 25/3/14 παρέλασε άγημα Ρώσων πεζοναυτών (πηγ.: Καθημερινή 7/4/17). Γνωρίζοντας την προϊστορία της δράσης του υποπροξενείου συμπεραίνουμε ότι ως σκοπό θα έχει την δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων ( συμπεριλαμβανομένου και αποκλεισμού δυτικών επενδύσεων) στην περιοχή υπέρ της Ρωσίας.   

Αλλά ας έρθουμε τώρα στο νέο επίτιμο υποπροξενείο που θα ιδρυθεί στο Ναύπλιο. Γιατί στο Ναύπλιο;  Το Ρωσικό ενδιαφέρον στην νότια Ελλάδα αφορά κυρίως την εκκλησιαστική -πολιτιστική διείσδυση. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν δύο ανοικτά Ρωσόφιλοι μητροπολίτες είναι οι: Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος. Μάλιστα η ρωσική πλευρά εκμεταλλεύθηκε την ευλάβεια του δευτέρου για τον Αγ. Λουκά τον Ιατρό εκ Κριμαίας και για αυτό έχει ανεγερθεί “κεραμμυδόσχημος ναός”, ρωσικής τεχνοτροπίας στο Ναύπλιο. Το κόστος φέρεται να ανέλαβε Έλληνας ομογενής που διαμένει στην Αγ. Πετρούπολη αλλά έχει σχέσεις με την Αργολίδα (πηγ.: Το Βήμα 5/8/18).

Σκοπός της Ρωσικής διείσδυσης στην Ελληνική ιερά σύνοδο είναι η εκλογή φιλορώσου Αρχιεπισκόπου στην μετά Ιερώνυμου εποχή. Ένα από τα ζητούμενα της εμπλοκής της Ρωσίας στα Ελληνικά εκκλησιαστικά πράγματα είναι πρώτον η αποδυνάμωση της πνευματικής κυριαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα και δεύτερον την διευκόλυνση του πνευματικού  προσηλυτισμού του Αγίου  Όρους στο Πατριαρχείο Μόσχας, πράγμα που θα αποτελεί την χαριστική βολή προς το Φανάρι.

Η Ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα διακόπηκε όπως διακόπηκε το καλοκαίρι του 2018 με χονδροειδής και απότομους χειρισμούς για να επανέλθει δριμύτερη μέσα στο 2019…

Facebook Comments