Σε 914.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα (www.koinonikomerisma.gr) έως σήμερα. Από αυτές οι 526.000 έχουν εγκριθεί. Με άλλα λόγια, το 43% των αιτήσεων έχει απορριφθεί, ενώ το 57% έχει εγκριθεί.

Την ημερομηνία πρώτης καταβολής του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος σπεύδουν να προλάβουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να «κατέβει» για αρκετές ώρες η εφαρμογή, η ημέρα ξεκίνησε με 914.000 νοικοκυριά να έχουν ήδη υποβάλλει την αίτησή τους. Συγκεκριμένα έως τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας:

1.       Είχαν υποβληθεί 914.000 δηλώσεις

2.       Από αυτές εγκρίθηκαν 526.000 ενώ όσοι έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» θα μοιραστούν ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

3.       Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί περίπου 177 χιλιάδες δηλώσεις ενώ έχουν ακυρωθεί 37.000

4.       Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται περίπου 174.000 αιτήσεις.

Σήμερα, αναμένεται και το μεγαλύτερο «κύμα» των δηλώσεων δεδομένου ότι χιλιάδες καταφεύγουν στη βοήθεια των λογιστών οπότε, δεδομένου ότι είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, αναμένεται να επιταχυνθεί και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Παρά την περυσινή εμπειρία, προβλήματα εξακολουθούν να δημιουργούνται. Μήνυμα απόρριψης λαμβάνουν χιλιάδες δικαιούχοι επειδή εμφανίζονται να μην πληρούν το κριτήριο 5ετούς παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Τάγαρη, η ΗΔΙΚΑ εξετάζει ήδη το θέμα σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση πολλοί ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να απορρίψουν την αίτησή τους και να την υποβάλλουν εκ νέου, μόλις εκδοθεί η νεώτερη ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ εντός της ημέρας. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η διασταύρωση περί πενταετούς παραμονής στην Ελλάδα γίνεται με βάση τα ηλεκτρονικά διαθέσιμα στοιχεία. Οπότε έλλειψη σχετικής ηλεκτρονικής πληροφορίας οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης.

Η ημερομηνία πρώτης πληρωμής του μερίσματος δεν έχει αλλάξει και παραμένει η 14η Δεκεμβρίου. Βέβαια, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Σε σημερινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθώσεις στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να εξαντληθεί το διαθέσιμο ποσό των 710 εκατ. ευρώ. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι. 

Facebook Comments