Τους τραπεζικούς λογαριασμούς με τις κινήσεις των φορολογουμένων την περίοδο 2015-2018 ζητεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Με μαζικά αιτήματα προς τις τράπεζες, η εφορία θα ζητήσει την άμεση αποστολή των λογαριασμών που κατέχουν οι φορολογούμενοι (ή είναι συνδικαιούχοι) που είτε υπάρχουν γι’ αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθούν στοιχεία και για φορολογουμένους με καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή με μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «μεγάλων» φορολογουμένων είχαν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η εφορία δεν είχε τα στοιχεία των κινήσεων από το 2015 και μετά.

Μάλιστα, «ο μεγάλος αδελφός» είχε τεθεί σε χειμερία νάρκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελεγκτές να βρίσκουν αυτόματα τα αμφιλεγόμενα στοιχεία καθώς δεν υπήρχαν τραπεζικά στοιχεία όπως προαναφέρθηκε μετά το 2015. Βέβαια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ζητούσε τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχομένων αλλά κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων. Είναι ενδεικτικό ότι οι φορολογικές αρχές ζήτησαν από φορολογούμενο να δικαιολογήσει δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ακόμα και τη σύνταξη αλλά και στα φάρμακα που αγόρασε!

Τα χέρια πλέον των ελεγκτών λύνονται με τη διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, η οποία ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Facebook Comments