Τα ζεστά ροφήματα είναι οι πρωταγωνιστές του χειμώνα όχι μόνο γιατί προσφέρουν χαλάρωση και ζεστασιά αλλά και γιατί βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα και τις διάφορες ιώσεις.

Σίγουρα, δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας (μικροί και μεγάλοι) αναζητάμε τη σπιτική θαλπωρή και το χουχούλιασμα. Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν κάνει κρύο είναι…ο καναπές μας, η μάλλινη κουβερτούλα μας και μια κούπα με ένα ζεστό ρόφημα. Για αυτό και εμείς σας έχουμε προτάσεις που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Σοκολατένια Ροφήματα

Τα σοκολατένια ροφήματα είναι αυτά που αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά . Τα ροφήματα αυτά αποτελούνται κυρίως από κακάο ή κουβερτούρα και γάλα, θα βρείτε όμως και συνταγές που χρησιμοποιούν και άλλα συστατικά όπως κρέμα γάλακτος. Επειδή η κουβερτούρα έχει από μόνη της υψηλή θερμιδική αξία προτείνουμε να αποφύγετε τις συνταγές που περιλαμβάνουν πρόσθετα λιπαρά.

Ρόφημα Κακάο

Το ρόφημα από κακάο είναι το πιο υγιεινό και ταυτόχρονα το πιο εύκολο όσον αφορά την προετοιμασία του. Τα υλικά που χρειάζεστε για να το φτιάξετε είναι γνήσιο κακάο σε σκόνη και γάλα.

Γεμίστε τα 3/4 από ένα μεσαίο μπρίκι με γάλα, προσθέστε 1 κουτάλια της σούπας κακάο και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (εάν το επιθυμείτε πολύ γλυκό μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη). Όσο το μείγμα βράζει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε μ΄ένα κουτάλι, προσπαθήστε να λιώνετε τους σβόλους κακάο. Το πόσο θα το αφήσετε να βράσει εξαρτάται από το πόσο ζεστό το θέλετε.

Ζεστή Σοκολάτα από Κουβερτούρα

Η επιτυχία του συγκεκριμένου ροφήματος οφείλεται στο γεγονός ότι για την παρασκευή του, απαιτούνται 2 τύποι σοκολάτας (κουβερτούρα 72% κακάο & κουβερτούρα γάλακτος).

Για 2 κούπες σοκολάτας χρειάζεστε 350ml γάλα, 100γρ. κουβερτούρα 72% κακάο και 50γρ. κουβερτούρα γάλακτος.  Σ’ ένα μικρο μαγειρικό σκεύος ζεσταίνετε 100ml γάλα και αφότου ζεσταθεί ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα θρυμματισμένη, ανακατεύετε την σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Στην συνέχεια ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα (αφού το έχετε ήδη ζεστάνει) και ανακατεύετε με το σύρμα ζαχαροπλαστικής έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα, την απολαμβάνετε ζεστή.

Το ρόφημα λευκής σοκολάτας φτιάχνετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο απλά αντί για 150γρ. κουβερτούρα σοκολάτας χρησιμοποιήστε 150γρ. λευκής κουβερτούρας.

Τα σοκολατένια ροφήματα μπορούν να γίνουν “μαγικά” εάν τους προσθέσετε κάποιο σιρόπι ή λικέρ της αρεσκείας, σαντιγί, άρωμα βανίλιας ή πορτοκαλιού, τζίντζερ, κανέλα αλλά και πιπέρι καγιέν.

Ροφήματα Βοτάνων

Τα ροφήματα βοτάνων είναι αυτά που προτιμούν οι ενήλικες. Τα ροφήματα αυτά προέρχονται από το βρασμό διαφόρων βοτάνων-μυρωδικών και δεν περιέχουν πρόσθετα. Είναι πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες, δρουν χαλαρωτικά και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ταιριάζουν απίστευτα με τα διάφορα μπαχαρικά αλλά και το μέλι.

Κλασικό ή Αρωματικό Τσάι

Μαύρο, πράσινο, λευκό ή κίτρινο, το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο για ένα τόσο διάσημο ρόφημα. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο), άνθη λουλουδιών (τριαντάφυλλο, ιβίσκο, ηλίανθο), αποξηραμένα φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο, μούρα, κίτρο, κράνμπερι, παπάγια, ανανά), ξύσμα σοκολάτας ή μαστίχα.

Ο βρασμός του πρέπει να γίνεται πάντα σε μέτρια θερμοκρασία, ο χρόνος εκχύλισης ποικίλει ανάλογα με το είδος του τσαγιού και τα συστατικά που περιέχει. Για το κλασικό τσάι ο χρόνος εκχύλισης κυμαίνεται από 3-6 λεπτά ενώ για τα αρωματικά μπορεί να φτάσει τα 8-10 λεπτά. Εάν το ρόφημα σας φανεί πικρό, προσθέστε σε αυτό μια κουταλιά μέλι της αρεσκείας σας ή ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Λουΐζα ή Λεμονόχορτο

Το αφέψημα λουΐζας έχει αγχολυτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, επίσης βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Για την παρασκευή του αφεψήματος θα χρειαστείτε μια χούφτα φύλλα, για κάθε φλιτζάνι νερό. Βάζετε το νερό να βράσει και αφού κοχλάσει για 2 λεπτά το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά έως ότου τα φύλλα  απελευθερώσουν τις ουσίες τους. Μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πίνεται ευχάριστα ακόμα και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

Χαμομήλι

Το χαλαρωτικό  βότανο με τα μαγικά κιτρινό-ασπρα ανθάκια που καταπραΰνει το άγχος και διώχνει την αϋπνίες. Για να φτιάξετε, το ρόφημα χαμομηλιού, χρησιμοποιήστε ένα μικρό κατσαρολάκι, για κάθε κούπα νερό βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ανθούς χαμομηλιού, σκεπάστε το νερό και αφήστε το να βράσει για 10-15 λεπτά, σουρώστε τους ανθούς και προσθέστε λίγο μέλι (εάν και εφόσον το επιθυμείτε). Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να παρασκευάσετε και άλλα ροφήματα όπως φασκόμηλο ή τίλιο.

Σαλέπι

Το σαλέπι είναι κατά κύριο λόγο χειμωνιάτικο ρόφημα, καταναλώνεται ιδιαίτερα από τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της θερμαντικής και όχι μόνο δράσης του. Για να το φτιάξετε χρειάζεστε 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα,  3 γαρύφαλλα, 2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης, 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού σαλέπι.

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Μόλις βράσουν τα πρώτα υλικά και ομογενοποιηθούν χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Με μια κουτάλα ξύλινη ρίχνετε μια μικρή ποσότητα από το υγρό σ’ ένα μπολ και προσθέτετε το σαλέπι, ανακατεύετε πολύ καλά προσέχοντας να μην σβολιάσει το μείγμα, στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα, βράζετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου αποκτήσετε ένα “παχύ” αρωματικό ρόφημα. Πριν το πιείτε μην ξεχάσετε να βγάλετε τα γαρύφαλλα και τα ξυλάκια κανέλας.

Αλκοολούχα Ροφήματα

Τα ροφήματα με αλκοόλ είναι αυτά που σίγουρα μπορούν να σας κρατήσουν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Φτιάνονται εύκολα από υλικά που έχετε στο σπίτι μας, σίγουρα θα εντυπωσιάσουν την παρέα σας, θα σας ζεστάνουν ευχάριστα και θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Αρωματικό Κόκκινο Κρασί

Το κόκκινο κρασί ανήκει στα ποτά τα οποία μιλούν από μόνα τους, μπορείτε όμως να το κάνετε ακόμα ποιο ελκυστικό εάν το ζεστάνετε και του προσθέσετε φρούτα και μπαχαρικά.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας, 2 πορτοκάλια, 3-4 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι (εναλλακτικά 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη), 8-10 καρφάκια γαρίφαλου, 2-3 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης, 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο και 3-4 κομματάκια αστεροειδή γλυκάνισο-εάν κάποιο μπαχαρικό δεν σας αρέσει αφαιρέστε το.

Σ’ ένα μαγειρικό σκεύος- ρίξτε το κρασί, τα μπαχαρικά, το χυμό από τα πορτοκάλια αλλά και τις φλούδες τους (εάν θέλετε καρφώστε τα γαρύφαλλα πάνω σε αυτές) και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά.  Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το μέλι (ή τη ζάχαρη) και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και αποσύρετε το υγρό από την φωτιά. Αφαιρέστε τα μπαχαρικά και το σερβίρετε το ζεστό.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας για τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές…η επιλογή δική σας!

Facebook Comments