Αν πράγματι ο στόχος της σημερινής επίσκεψης της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν να πείσει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για μια εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, τότε το ταξίδι της δεν θα είχε κανένα νόημα. Η θέση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη: καμία επαναδιαπραγμάτευση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι τελεσίδικη. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η συμφωνία «δημιούργησε τη βάση για μια συντεταγμένη αποχώρηση και για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων.» Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι δεν θα προβούν σε δηλώσεις υπογραμμίζει πόσο στενά είναι τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμών.

Οι θέσεις του Βερολίνου είναι ήδη γνωστές

Σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευθύνεται το Λονδίνο και προπαντός η αντιευρωπαϊκή πτέρυγα των βρετανών συντηρητικών και το προτεσταντικό βορειοϊρλανδικό DUP, που απορρίπτουν το σημείο της συμφωνίας που προβλέπει ειδικό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως κανείς στο Βερολίνο δεν πιστεύσει ότι η κ. Μέι θα θέσει στις σημερινές επαφές της ανά την Ευρώπη θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Εκτιμάται ότι η επίσκεψη της εντάσσεται στους τακτικούς ελιγμούς με τους οποίους επιδιώκει να αποτρέψει την άμεση παραίτησή της από το αξίωμα της πρωθυπουργού και να κερδίσει χρόνο. Η προσπάθειά της αυτή δεν αφορά το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Μ. Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με την επιφυλακτικότητά του το Βερολίνου θέλησε να αποφύγει μια εμπλοκή στην αντιπαράθεση για το Brexit που έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία. Είναι όμως γνωστό ότι η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την παραμονή των Βρετανών στην ΕΕ.

Στην περίπτωση όμως διαζυγίου η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα μιας συμφωνημένης εξόδου που θα επιτρέπει την ανάπτυξη καλών και στενών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών μετά το Brexit. Υπό αυτό το πρίσμα ενδέχεται η κ. Μέι να αποσπάσει τη συναίνεση της καγκελαρίου για κάποιες συμπληρωματικές δηλώσεις με επιμέρους ερμηνείες του κειμένου της συμφωνίας για το Brexit. 

Facebook Comments