Το 90% του φόρου εισοδήματος πληρώνει μόλις το 19% των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν 6,2 δισ. ευρώ και είναι αυτοί που έχουν σηκώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Β. Ζουμπουλίδης, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2019, η άντληση φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν τα φορολογικά βάρη.

Και η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και το 2019, καθώς δεν έχει προβλεφθεί καμία αλλαγή της φορολογικής πολιτικής κυρίως για τα εισοδήματα που όχι μόνον πληρώνουν τους φόρους, αλλά συνεισφέρουν και περισσότερα στην ιδιωτική κατανάλωση.

Οπως σημειώνει ο κ. Ζουμπουλίδης, τα υπερπλεονάσματα πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και η εκτέλεση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν τις εξής δυσαναλογίες:

• Το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το καταβάλλει το 4,5% των επιχειρήσεων.

• Το 66% του φόρου κατοχής ακινήτων πληρώνεται από το 33% των ιδιοκτητών.

• Το 90% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το επωμίζεται το 19% των φορολογουμένων.

Facebook Comments