Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας βέβαιος ότι είναι το τελευταίο Συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ευχαρίστησε από βήματος του προέδρους ΝΔ για όσα προσέφεραν στο κόμμα και τη χώρα αλλά και τον κόσμο του κόμματος που το στήριξε διαχρονικά αλλά καλωσόρισε και όσους έφυγαν και επέστρεψαν και όσους ήρθαν για πρώτη φορά, δείχνοντας έτσι ενωτικός. 

Για ακόμη μία φορά έκανε έμμεση αναφορά στην ανομία (“οι φοιτητές μας, που σπουδάζουν σε χώρους πολιορκημένους από ναρκωτικά και από μολότοφ”) και στην ψήφο που συνεχίζουν να στερούνται οι απόδημοι Έλληνες (“οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό στην πιο παραγωγική τους ηλικία, για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.Μια δουλειά αντάξια των προσόντων τους, δυστυχώς μακριά από την πατρίδα”). Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει διαχρονικά μεγάλη σημασία στην ψήψο των απόδημων Ελλήνων, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή, και το brain drain. 

Δεν παρέλειψε να αναφέρει τη Μάνδρα και το Μάτι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση “περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή”. Μίλησε, επίσης, για διασπάθιση κονδυλίων 1,6 δις για το προσφυγικό, μέχρι την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και από το διαγωνισμό για το Ελευθέριος Βενιζέλος που η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 700 εκατομμύρια ευρώ στους παραχωρησιούχους, μέχρι την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τη μετατρέψει σε εργαλείο εξυπηρέτησης κυβερνητικών συμφερόντων και από το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, μέχρι τις αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

Επανέφερε το σύνθημα “Φύγετε” ως κοινωνική απαίτηση με αντίστοιχη προτροπή το “Προχωρήστε μπροστά” και έθεσε ως χρέος της ΝΔ “να τελειώσει η παρακμή και η Ελλάδα να πάει, επιτέλους, μπροστά! Να σχεδιάσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον. Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα που αφήνει πίσω της η κρίση. Να ενώσουμε ξανά την Ελλάδα. Μπορούμε! Ελλάδα μπορούμε.”

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό σήκωσε τους τόνους και συνέχισε στην ίδια γραμμή κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε αυτό που δεν εκαναν έξι πρωθυπουργοι -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς-, ότι δεν είπε όχι στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Τον κατηγόρησε ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς και εθνικιστές. Και επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξε το ονοματολογικό του Μακεδονικού με τη μη περικοπή συντάξεων σημειώνοντας ότι “η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών  με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων). Διασαφήνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ. Ωστόσο, έκανε έκκληση στους πολίτες να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού, να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα, να μην ταυτιστούν με το μαύρο. “Άλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία”, υπογράμμισε. 

Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για μία κυβέρνηση “ου θα στηρίξει έμπρακτα τους κοινωνικά ασθενέστερους που επλήγησαν περισσότερο και άδικα τα χρόνια της κρίσης.με,πρώτα και πάνω από όλα, τους πιο αδύναμους και τους χαμένους από την πολυετή κρίση”. Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “θα γεφυρώσουμε παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν μέσα στην  ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Θα κλείσουμε τις πληγές του διχασμού που αφήνει πίσω της η σημερινή κυβέρνηση. Να παράγουμε πολιτική για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού. Η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διαιρεμένη. Τα βαθιά ρήγματα που κρατούν χωρισμένη την ελληνική κοινωνία είναι εκεί έξω και μας περιμένουν για να τα γεφυρώσουμε”. 

Είναι γνωστή η θέση της ΝΔ δίπλα στη μεσαία τάξη την οποία δήλωσε ότι θα στηρίξει και θα ξαναδημιουργήσει γιατί -σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δεν υπάρχει σταθερή δημοκρατία, χωρίς μεσαία τάξη υπάρχουν μόνο άκρα, υπάρχει συμβιβασμός με τη φτώχεια που παγιώνεται.

Δεσμεύθηκε για την κατάργηση του ασύλου το οποίο “από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας που εκατοντάδες καθηγητές των Πανεπιστημίων και οι φοιτητές τους καταγγέλλουν ότι προστατεύει πλέον εμπόρους ναρκωτικών. Καθώς και τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους που δέρνουν και τρομοκρατούν καθηγητές και φοιτητές, χωρίς διάκριση εκτός από το μίσος για τις ιδέες τους”. 

Ως στόχο του έθεσε “ένα κράτος, χρήσιμο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη. Με καλές συνθήκες εργασίας, φιλικό προς την τεχνολογία. Ένα κράτος έξυπνο, που γνωρίζει πού πρέπει και πού δεν πρέπει να παρεμβαίνει” αλλά προσέθεσε ότι “ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, από τον μισθωτό εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρό, μεσαίο και μεγάλο επιχειρηματία”. 

Υπενθύμισε τους 6 στόχους που έθεσε στη ΔΕΘ 

1. Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.
2. Μια ανοιχτή  Οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών.
3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.
4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.
5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.
6. Μία Ελλάδα ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

Το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι δίνει έμφαση, αποσκοπεί:

Οι υπολογιστές με τις σύγχρονες δεξιότητες ήδη από το δημοτικό και τα δημόσια πρότυπα σε κάθε περιφέρεια θα προσφέρουν κοινή αφετηρία σε όλα τα Ελληνόπουλα.

Η σύγχρονη κριτική σκέψη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η στροφή στην τεχνολογική εκπαίδευση θα δώσουν άλλη διάσταση σε γυμνάσιο και λύκειο.

Δεν χρειαζόμαστε μόνο δικηγόρους και γιατρούς. Αλλά και εξειδικευμένους επαγγελματίες, καλούς τεχνίτες, περήφανους για τη δουλειά τους.

Και, τέλος, τα πανεπιστήμιά μας -πρώτα τα δημόσια και αύριο τα μη κρατικά- θα κάνουν μία νέα αρχή.

Στόχος δικός μας, εθνικός στόχος, είναι να αποδώσουμε στον πολίτη εκείνο που αυτονόητα του ανήκει: Ένα κράτος που τον υπηρετεί, έναν μηχανισμό ευέλικτο και αποτελεσματικό, που θα του προσφέρει περισσότερα από όσα του παίρνει.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

“11 λέξεις να θυμάστε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Το επαναλαμβάνω: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας”

Μίλησε για αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων, ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις, επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. “Η οικονομική ανάπτυξη που μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά.  Δεν αρκεί να τρέχει η οικονομία με 4% αύξηση του ΑΕΠ”, σημείωσε. 

“Τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν οι πιο πολλές δουλειές που δημιουργούνται αμείβονται με τον κατώτατο ή των υποκατώτατο μισθό; Επιπλέον αν, λόγω της υπερφορολόγησης και των μη ανταποδοτικών εισφορών, οδηγούμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας. Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενός νέου ασφαλιστικού που θα μειώσει τις εισφορές και θα δώσει νέα κίνητρα αποταμίευσης στους νέους. Στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο υποκατώτατος μισθός. Στην ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, που θα λειτουργεί με ασφάλεια για εργαζόμενους και με ευελιξία για τους εργοδότες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας”, συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για μία νέα του δέσμευση: “Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ διότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένεις κανείς πίσω”.

  • Παράδειγμα πρώτο: η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10%  την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ. 
     
  • Παράδειγμα δεύτερο: τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν η χώρα παραμένει γεωγραφικά διχασμένη με κάποιες περιοχές να φεύγουν γρήγορα μπροστά και πολλές άλλες να είναι καταδικασμένες στην φτώχεια και την παρακμή. Το βλέπουμε μέσα στον ίδιο νομό, συχνά και μέσα στην ίδια πόλη. Πλάιπλάι, γειτονιές και περιοχές γρήγορα αναπτυσσόμενες και γεμάτες αυτοπεποίθηση και άλλες παρηκμασμένες και υποβαθμισμένες. Αυτόν το διχασμό πρέπει να σπάσουμε.Και να ασχοληθούμε σοβαρά με την ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών μας. Να σχεδιάσουμε με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις τη νέα γενιά έργων και δικτύων που θα ενώσουν όλες τις περιφέρειες της χωράς με τους μεγάλους εμπορικούς και ενεργειακούς άξονες των ξένων αγορών. Να στηρίξουμε την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής περιφέρειας.Αλλά και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας μεταξύ αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και τουρισμού. Να δουλέψουμε με τους αιρετούς περιφερειάρχες για να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά. Από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, μέχρι τα θέατρα της Ηπείρου. Και από τα προϊόντα της Μακεδονικής γης μέχρι της ομορφιές αλλά και το ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό της Κρήτης.
     
  • Παράδειγμα τρίτο, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν δεν αφορά τους πολλούς που πνίγονται στα χρέη και δεν μπορούν με τίποτε να ορθοποδήσουν; Για αυτό και προτείνουμε μια ενιαία ρύθμιση χρεών για όλους.120 δόσεις ξεκινώντας με τους πολλούς που χρωστάνε έως 3.000 ευρώ. Το πρόγραμμα δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν αναδιάρθρωση των χρεών τους προς τις τράπεζες. Αλλά και το λευκό μητρώο για τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους.  Για να μην αισθάνονται οι συνεπείς κορόιδα. 

Μεγάλη σημασία έδωσε στην υπογεννητικότητα δίνοντας εξίσου μεγάλες παροχές καθώς, όπως είπε, αν συνεχίσουμε έτσι, το 2050 θα είμαστε με το ζόρι 7εκατομμύρια. Γι αυτό και ανέπτυξε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

  • Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται ένα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.
     
  • Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
     
  • Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
     
  • Θα βοηθήσουμε επίσης τις νέες μητέρες θεσμοθετώντας τη δυνατότητά τους να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ θα θεσπίζουμε και ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την ονομασία «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα».Και αυτή η βοήθεια θα έρθει από γυναίκες που θα πιστοποιούνται και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό,για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Η στήριξή του αφορά και τις πολύτεκνες οικογένειες, των οποίων τα επιδόματα έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα τα επαναφέρει στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

“Ως προτεραιότητες -η σύγχρονη Παιδεία, το αποτελεσματικό Κράτος και η παραγωγική Οικονομία- πλαισιώνονται από τους τρείς άλλους στόχους μας: Την Κοινωνική συνοχή, την πολιτική Ασφάλειας και τον νέο Πατριωτισμό”, υπογράμμισε. Και επεσήμανε ότι “καμία χώρα δεν προχωρεί δίχως ενωμένο τον κοινωνικό της κορμό. Αυτό, όμως, δεν υπηρετείται με σποραδικά επιδόματα προς όλο και φτωχότερους πολίτες, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οικοδομείται με ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε όλους. Αλλά και με μία ισχυρή ασπίδα στην ανέχεια, όπως το Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας, όπως προβλέπει το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας”. 

Επανήλθε για την ανομία και την εγκληματικότητα δεσμευόμενος ότι “στην αυριανή Ελλάδα, οι πολίτες θα κερδίσουν και πάλι τις γειτονιές τους από την εγκληματικότητα με την βοήθεια μιας αποτελεσματικής και καλά εκπαιδευμένης αστυνομίας”. Και συνέχισε ανακεφαλαιώνοντας: “Η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί μακριά από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ενώ Κράτος και Εκκλησία θα επιτελούν τα καθήκοντά τους με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους τους. Η Ελλάδα που έρχεται, όμως, θα έχει και το δικό της εθνικό ανάστημα. Την πυξίδα ενός νέου πατριωτισμού, που θα την κρατά μακριά από κορώνες εθνικισμού, αλλά πάνω στις ράγες των εθνικών συμφερόντων. Όχι με συνθήματα, αλλά με αθόρυβη και αποτελεσματική δουλειά στη διπλωματία, στην άμυνα, στη διεθνή οικονομία.”

Ενδεικτική όσων προείπε ήταν η ατάκα του “ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα ανήκουμε στην πατρίδα!”. Και ολοκλήρωσε το συλλογισμό του με τα λόγια του Κωνσταντίνο Καραμανλή από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας: “Είμαστε η παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό,  την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

“Φύγετε για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά”, είπε εμφατικά αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές και ορίζοντάς ως μήνυμα από κάθε κάλπη: “Στις Ευρωεκλογές, καλούμαστε να ζητήσουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, σε πείσμα όσων την θέλουν περιχαρακωμένη και συντηρητική. Θα ψηφίσουμε για μία Ένωση πολιτική και δημοκρατική, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Στις περιφερειακές εκλογές  προκρίνουμε ικανούς υποψήφιους, που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου τους και μπορούν να εντάξουν την επίλυσή  τους σε ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης”.

Χρησιμοποιήσε το ρητό του Καζαντζάκη “σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει” ολοκληρώνοντας έτσι την ομιλία του. 

 

 

Facebook Comments