Επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, γεγονός που δεν πρόκειται βεβαίως να ανατρέψει τα σχέδια τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να μετατίθενται για τα τέλη του 2019 ή ακόμη και τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη των 19 οικονομιών του ευρώ μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σε 1,9% ετήσια. Πρόκειται για ελαφρά υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης για πληθωρισμό στο 2%.

Αν και το 1,9% είναι ουσιαστικά συμβατό με το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «κοντά στο 2%», η εικόναν που δίνει ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι κλάδοι ενέργειας και τροφίμων είναι πολύ διαφορετική. Αυτός επιβραδύνθηκε στο 1,1% από 1,2% τον Οκτώβριο και αποκαλύπτει ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπό πίεση.

Ξεχωριστή έκθεση της Eurostat έδειξε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης έναντι του υπόλοιπου κόσμου περιορίστηκε αισθητά στα 1,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 17,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,4%, οι εισαγωγές έκαναν άλμα 14,8%.

Τον συγκεκριμένο μήνα άνοιξε το έλλειμμα στον τομέα της ενέργειας και το ευρύτερο εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι των δύο βασικών προμηθευτών της ενέργειας, της Ρωσίας και της Νορβηγίας. 

Facebook Comments