Επιστροφή στην καθημερινότητα επιχειρεί από σήμερα το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU με μια ασυνήθιστη εικόνα. Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια τη συνεδρίαση του προεδρείου δεν θα διευθύνει η Άγκελα Μέρκελ, αλλά η διάδοχος και εκλεκτή της, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, μέχρι πρότινος γενική γραμματείας του κόμματος. Στο συνέδριο της CDU, πριν από πάνω από μια εβδομάδα, με οριακή ψηφοφορία έναντι του αντιπάλου της και εκλεκτού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, η κυρία Καρενμπάουερ κατάφερε να επικρατήσει.

Συνάντηση Καρενμπάουερ-Μερτς

Ενώ ο τρίτος συνυποψήφιος για το αξίωμα του κομματικού προέδρου ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εξελέγη μέλος του προεδρείου, ο Μερτς αρνήθηκε την πρόταση και σήμερα δεν συμμετέχει στις εργασίες. Ενδείξεις για το πολιτικό του μέλλον μέσα στο κόμμα δεν υπάρχουν, ο ίδιος όπως φαίνεται, δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη θέση του στην οικονομία, όπου εργάζεται ως σύμβουλος διεθνών ομίλων, τελευταία στη Blackrock. Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται το περιβάλλον των δύο πολιτικών, ανάμεσα στην Κραμπ-Καρενμπάουερ και τον Μερτς έγινε συνάντηση, στην οποία ο Μερτς πρότεινε χείρα βοηθείας στο κόμμα. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η συνάντηση έγινε την περασμένη Πέμπτη, διήρκησε μιάμιση ώρα και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση τέλος Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση συμφώνησαν ότι μελλοντικά το κόμμα χρειάζεται περισσότερες συζητήσεις με ευρύτερη παλέτα θεμάτων. Δεν απέκλεισαν να δημιουργηθεί κάτι σαν ομάδα συμβούλων με εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Ποια ονόματα θα απαρτίσουν την ομάδα αυτή, οι δύο πολιτικοί δεσμεύτηκαν να μην αναφερθούν δημόσια. Η Bild περιγράφει και το κλίμα της συνάντησης, «επικράτησε αμοιβαίος σεβασμός και μεγάλη εμπιστοσύνη».

Κερδίζει σε ποσοστά η CDU

Σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, ανέφερε ότι το κόμμα εξέλεξε τον Μερτς «με ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα να αναλάβει κάθε άλλο πιθανό αξίωμα, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το ότι δεν το θέλησε». Ωστόσο, όπως τόνισε, «το κόμμα πάντα επιθυμούσε να μην κάνει μόνο χρήση αυτής της εξέχουσας θέσης που κατέχει στην παράταξη, αλλά να αναλάβει και τις ευθύνες που απορρέουν εξ αυτής». Άλλα στελέχη καλούν τον Μερτς να συμμετάσχει στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν θετικά την αλλαγή στην κορυφή της ηγεσίας στο κόμμα. Σε σύγκριση με τα δημοκοπικά ευρήματα πριν από μια εβδομάδα, νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της χθεσινής κυριακάτικης Bild το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα βελτίωσε τα ποσοστά του και αγγίζει πλέον το ποσοστό των 30% των ερωτηθέντων. Εικόνα βελτίωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα καταγράφει και το κόμμα των Πρασίνων που συγκεντρώνει το 20% των ερωτηθέντων. Αντίθετα παρατηρείται στασιμότητα για τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 15%. 

Facebook Comments