Σε προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών συμφώνησε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί στη Βουλή ενώ προς παράταση φαίνεται πως βαίνει ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ χωρίς όμως διαγωνισμό αλλά με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.

Το «κυρίως μενού» του Υπουργικού συμβουλίου αφορούσε τον σχεδιασμό από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος προσλήψεων 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Πιο Συγκεκριμένα, 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, και για τις ανάγκες συνολικά της εκπαίδευσης 5.250 προσλήψεις  το 2020 και 5.250 το 2021.

¨Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έχει τρεις άξονες υλοποίησης.

Την ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων. Την ισχύ ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το σύστημα μοριοδότησης θα αποτελείται έχει τρεις πυλώνες:

– Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών

– Ακαδημαϊκά προσόντα

– Κοινωνικά κριτήρια

Επιπλέον, με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020  σε 300 δήμους.

Τέλος, στο Υπουργικό αναφέρθηκε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ ενώ προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, εντός των επόμενων ημερών θα συζητηθεί αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη.

 

Facebook Comments