Ο τίτλος δεν είναι μεταφορικός. Όντως αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι ένα συγκεντρωτικό της παροχολογίας το ανάγνωσμα. Παροχολογία η οποία έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, αλλά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού έφτασε πραγματικά σε πρωτόγνωρα επίπεδα και μάλιστα για μία χώρα που βγαίνει από τα μνημόνια και το βασικό της μέλημα θα έπρεπε να είναι να πείσει τις αγορές ότι θα προχωρήσει σε συγκρατημένη πολιτική τα επόμενα χρόνια και δεν θα επιστρέψει στις παλιές «καλές» συνήθειες των Ελλήνων πολιτικών. Τί τα θέλεις όμως, πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι.

Νομίζω ότι η πιο χαρακτηριστική πρόταση που ακούστηκε από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν από τον Αλέκο Φλαμπουράρη που είπε: «Ο δικός μας προϋπολογισμός δεν παίρνει. Δίνει. Διότι μπορούμε να δώσουμε».

Μία ανάγνωση λοιπόν των εφημερίδων της Πέμπτης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αποκαλύπτει όλο το φάσμα της προεκλογικής παροχολογίας την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινάμε.

Καθημερινή

Βασικό θέμα: 15.000 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό στην εκπαίδευση. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και λεπτομέρειες κλήθηκε να δώσει ο Υπουργός Παιδείας, αλλά σε αδρές γραμμές πρόκειται για προσλήψεις που θα γίνουν εκτός των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
Εσωτερικό θέμα: Οι οκτώ αλλαγές του εξωδικαστικού. Μεταξύ άλλων καταγράφονται η αύξηση των οφειλών που ρυθμίζονται, από τις 50.000 € στις 300.000. Εντάσσονται στο σύστημα και μικρότερες οφειλές. Δίνεται δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν χρέη που δεν οφείλονται σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεως μετατίθεται για τον Δεκέμβριο του 2019 και τέλος οι οφειλέτες προστατεύονται από κατασχέσεις του Δημοσίου.

Τα Νέα

Βασικό θέμα: Γιατί πάμε σε εκλογές. Εκτός από την αναφορά στις προσλήψεις στην Παιδεία, η εφημερίδα καταγράφει επίσης την παράταση του Νόμου Κατσέλη για 4 μήνες (όσο μας χωρίζουν από τις εκλογές (; ) ρωτάω εγώ) και καταβολή συμπληρωματικού επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων σε εκείνους που το έλαβαν τον περυσινό χειμώνα.

Έθνος

Βασικό θέμα: Τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων. Η εφημερίδα καταγράφει σε πίνακες όλα τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι κάθε κατηγορίας.
Εσωτερικό θέμα: Νόμος Κατσέλη για όλους.

Η Αυγή

Βασικό θέμα: Λύσεις για την πρώτη κατοικία. Η εφημερίδα αναφέρεται σε «ασπίδα για τους αδύναμους» και αναλύει το στεγαστικό επίδομα από την 1η Μαρτίου, καθώς και το επίδομα ενοικίου που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και θα μοιράσει 410 εκατ. €. Επίσης στην πρώτη σελίδα βρίσκουμε το βοήθημα επανασύνδεσης ρεύματος και το μέτρο για μεταφορικό ισοδύναμο στα υγρά καύσιμα που θα ισχύσει σε 33 νησιά.

Ελεύθερος Τύπος

Εσωτερικό θέμα: Δύο νέα ΕΣΠΑ 460 εκατ. € για υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις. Να λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αγγίξει και τους μικρούς επιχειρηματίες και όχι μόνο τους συνταξιούχους και τους δημοσίους λειτουργούς του (ένστολους και μη) κι έτσι προωθεί και χρηματοδοτήσεις.

Κόντρα

Εσωτερικό θέμα: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε». Τάδε έφη ο Ευάγγελος Αποστολάκης που έκανε λόγο για κόκκινες γραμμές στο Αιγαίο που δεν ανέχεται το Υπουργείο Άμυνας και έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτή του την απόφαση την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση. Και θα μου πείτε ότι αυτή δεν είναι παροχή. Όχι δεν είναι. Είναι όμως μία έμμεση κυβερνητική ανακοίνωση η οποία «μιλάει» στην ψυχή κάποιων Ελλήνων που ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα έχασε λόγω του Μακεδονικού.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές έρχονται πολύ νωρίτερα απ’ ότι θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε από το έδρανό του στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο στο τέλος της τετραετίας, όμως δεν κατάφερε να πείσει για ποιο λόγο κατέθεσε μία τροπολογία που επιτρέπει την αγορά εκλογικού υλικού με απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς. «Για να μην καθυστερήσουμε» εξήγησε και φυσικά όλοι καταλάβαμε.

Facebook Comments