Στην Ν.Δ, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την τροποποίηση του άρθρου 24. Αυτό, διότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο καταστατικός μας χάρτης ως χώρα και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιο συγκεκριμένα, χρειάζεται:

  • Άμεσα να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
  •  Η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
  •  Να προβλέπονται  κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.
  • Να απαγορεύεται ρητά η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».
  • Και βέβαια η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Δεν αρκούν βέβαια μόνο τα παραπάνω. Τέτοιες περιβαλλοντικές τομές, θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες διατάξεις που θα εκκαθαρίσουν θέματα τα οποία  τώρα δεσμεύουν πολύ και χωρίς ουσιαστικό λόγο την ατομική ιδιοκτησία. 

Θεωρούμε στην Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να λογίζεται ως δάσος έκταση η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του δάσους την 11η Ιουνίου 1975. Δηλ. την ημερομηνία αφετηρίας του ισχύοντος Συντάγματος.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια σαφής χρονική αναγωγή και θα αποφύγουμε χρήση άλλων και διφορούμενων αποδείξεων για τις ιδιοκτησίες.

Τέλος, μας προκαλεί τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνει στην πρόταση της το άρθρο 24.

Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κυβέρνηση συμμετέχουν ως συνιστώσα και οι Οικολόγοι-Πράσινοι. 

Κλείνοντας, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χάσουμε ως χώρα  αυτήν την μεγάλη ευκαιρία, και να εξακολουθήσει να μην συμπεριλαμβάνεται το 24 στα άρθρα τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και σχεδόν κοινός τόπος ότι το άρθρο 24 πρέπει να προταθεί στην επόμενη Βουλή ως άρθρο αναθεωρητέο.  

Facebook Comments