Νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους έως και 7 δις. ευρώ προγραμματίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019. Το πλάνο για την επόμενη χρονιά δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα και προβλέπει τρία διαφορετικά σενάρια για άντληση 3, 5 ή 7 δις. ευρώ.

Στο σενάριο των 3 δις. ευρώ, το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα μειωθεί κατά 5 δις. ευρώ ενώ στο ενδεχόμενο άντλησης 7 δις. ευρώ, το μαξιλάρι θα περιοριστεί κατά μόλις  δις. ευρώ.

Όπως αναφέρεται το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου (μη περιλαμβανομένων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης-ΦΓΚ) στις 30.9.2018 ανερχόταν στα 26,5 δισ. ευρώ, από 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος. Ισοδυναμεί με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δύο ετών και με τις λήξεις χρέους τεσσάρων ετών. Και τούτο υποθέτοντας ότι τα έντοκα θα “ανακυκλώνονται” και θα παραμείνουν στα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι αυτό το “μαξιλάρι” προστατεύει την Ελλάδα από επιτοκιακούς κινδύνους και συνδράμει στην προσπάθεια βελτίωσης του προφίλ του χρέους της.

Τα τρία σενάρια

Ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει τις ανάγκες του 2019 σε 9,2 δισ. ευρώ και διαμορφώνει τρία διαφορετικά σενάρια δανεισμού. Περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,2 δισ. ευρώ αλλά και την άντληση 1,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούνται και συνδέονται με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της χώρας από τους δανειστές:

Στα σενάρια περιλαμβάνονται και τρεις άλλες παράμετροι που διαφοροποιούνται:

1. Έξοδος στην αγορές για άντληση 3 δισ. ευρώ με διατήρηση των εντόκων στα ίδια επίπεδα και μείωση διαθεσίμων κατά 5 δισ. ευρώ.

2. Έξοδος στην αγορές για άντληση 5 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 0,8 δισ ευρώ και μείωση διαθεσίμων κατά 2,4 δισ. ευρώ.

3. Έξοδος στην αγορές για άντληση 9 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 1,5 δισ. ευρώ και μείωση διαθεσίμων κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Facebook Comments