Ξέραμε ότι με τους Συριζανέλ δεν υπήρχε περίπτωση να πλήξουμε, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι πριν εγκαταλείψουν την εξουσία θα κατέρριπταν όλα ανεξαιρέτως τα ρεκόρ. Και με την ως τώρα πορεία τους είχαν ήδη βάλει υποψηφιότητα για εγγραφή στο πολιτικό βιβλίο Γκίνες, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πάνε για επιδόσεις που θα είναι αδύνατο να τις διανοηθεί οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας πολιτικός ή κόμμα στο εγγύς ή το μακρινό μας μέλλον.

Στα τριάμισι χρόνια που κυβερνούν λοιπόν, είδαμε μια πρωτοφανή κυβερνητική συνεργασία ακροαριστερού και ακροδεξιού κόμματος. Το απίθανο έγινε πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Είδαμε την απόλυτη μετάλλαξη κάθε πολιτικής πρότασης που είχαν ως αντιπολίτευση, στο ακριβώς αντίθετο της μόλις έγιναν κυβέρνηση. Από αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακοί, από Κεϋνσιανοί έγιναν μονεταριστές, από αντιαμερικάνοι έγιναν αμερικανοτραφείς, από αντιγερμανοί έγιναν μερκελιστές, από πολέμιοι των απλών πλεονασμάτων έγιναν μανιακοί των υπερπλεονασμάτων.

Έγιναν ψυχροί ανατροπείς του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος, επέλεξαν την διευθέτηση ενός κορυφαίου εθνικού θέματος παρά την καταφανή λαϊκή αντίδραση, φτωχοποίησαν περαιτέρω μια κοινωνία στην οποία ήρθαν για να καταπολεμήσουν την φτώχεια και λίγο πριν τις εκλογές υιοθετούν τις πιο Μαυρογιαλούρικες τακτικές της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Όλα όσα είχε κάνει κατά καιρούς το παλιό πολιτικό σύστημα που κατάγγελλαν, τα έκαναν το ένα πίσω απ’ το άλλο. 

Όλα; Ως τώρα, σχεδόν όλα. Τώρα, λίγους μήνες πριν στηθούν κάλπες, φαίνεται ότι τα έβαλαν κάτω και είδαν ότι τους έλειπαν ακόμα μερικά κομμάτια από την συλλογή τους. Αποφάσισαν λοιπόν να κυβερνήσουν και ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Το είπε ευθέως ο Τζανακόπουλος: ‘’Θα συνεχίσουμε με ψήφο ανοχής’’. Καταρρίπτουν λοιπόν και το τελευταίο κάστρο, που ούτε οι χειρότεροι απ’ τους αμαρτωλούς παλιούς δεν είχε τολμήσει. Θα κυβερνήσουν με λιγότερους από 151 βουλευτές.

Με μια ακραία ερμηνεία του γράμματος του Συντάγματος, θα κρατήσουν για λίγους ακόμα μήνες τις καρέκλες τους παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές που θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τους θα είναι λιγότεροι από το ελάχιστο 50% του σώματος. Κανένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός δεν το τόλμησε αυτό μέχρι σήμερα. Η πολιτική νομιμοποίηση που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί απαιτούσαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους ήταν παγίως οι 151 βουλευτές. Μόλις έπεφταν κάτω απ’ αυτό το νούμερο, θεωρούσαν αυτονόητη την παραίτηση τους. Τώρα καταρρίπτεται και αυτό. Τέλειο.  Άλλη μια επανάσταση του Αλέξη, μετά την είσοδο του χωρίς γραβάτα στον Λευκό Οίκο, το Κρεμλίνο και το Βατικανό. Ταλαίπωρο ελληνικό Σύνταγμα…

Facebook Comments