Mετά την οικονομική κρίση και την έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα πρέπει να ανέβει ένα ολόκληρο «βουνό» το 2019, εάν θέλει να ολοκληρώσει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ομόλογα μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα μέχρι και αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν και η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα – όπως έκανε και πέρυσι, όταν η «μόλυνση» από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων – η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος από την έξοδο από τη διάσωση,  τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κατεστραμμένες τράπεζες και τις εκλογές.

 

 

Facebook Comments