Η Άνγκελα Μέρκελ έφθασε στην Αθήνα στις 17:15, στις 18:00 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 20:40 ολοκλήρωσαν τη κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψή της θα διαρκέσει δύο ημέρες. Το βάρος έπεσε, όπως αναμενόταν, στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς η αντζέντα να περιορίζεται εκεί ενώ σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι ο ισχυρισμός περί ανταλλαγής Σκοπιανού και οικονομίας είναι αβάσιμος. Το προσφυγικό και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή απασχόλησαν τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.Το MarketNews.gr θα σας ενημερώνει για κάθε νέα εξέλιξη. 

Συνεχής ενημέρωση

  • Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου 
     
  • Μέρκελ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει εφαρμοστεί όπως θα θέλαμε. Οι επιστροφές δεν είναι αυτές που θα θέλαμε.  Συζητήσαμε σήμερα για το πώς θα στηρίξουμε ανθρωπιστικά κλπ όσα άτομα δεν αφορά αυτή η συμφωνία.
     
  • Μέρκελ: Δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των δημοσιονομικών συζητήσεων. Με εκπλήσσει που πρέπει να απαντήσω σε αυτό. Θα μιλήσω και με τον κ.Μητσοτάκη.
     
  • Τσίπρας: Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός διεκδικώντας ένα βιώσιμο πρόγραμμα που θα έδινε στην Ελλάδα που θα έβγαινε από την κρίση. Έχει αλλάξει και το γεγονός όταν είσαι στην θέση του πρωθυπουργού εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες.
     
  • Ερωτήσεις δημοσιογράφων
     
  • Άνγκελα Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Αλ.Τσίπρα που προσπάθησε να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι΄αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά όλους μας.

    Το προσφυγικό μας συνδέει ιδιαίτερα. Η Ελλάδα επλήγη σε μια δύσκολη περίοδο. Προσπαθήσαμε με τη συνεργασία της Τουρκίας να βρούμε μια λύση, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα νησιά. Βλέπω πόσο απαραίτητη είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

    Θα συναντήσω αύριο ανθρώπους της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί που θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και θα αναπτύξουμε με τον τρόπο αυτό νέες σχέσεις.

    Χαίρομαι που βρίσκω μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα με το τέλος των προγραμμάτων και το τέλος των προγραμμάτων. Δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή μιας νέας κατάστασης. 

  • Ο πρωθυπουργός πρότεινε ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη Γερμανία.
     
  • Αλέξης Τσίπρας: Προφανώς και μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη γείτονα χώρα αλλά και την ενταξιακή πορεία της. Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ιδίως σε μία περίοδο όπου υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες διεθνούς δικαίου, καθώς και η Κύπρος προχωρά σε γεωτρήσεις.

    Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

    Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές.
    Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα: Το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

    Λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης.

    Ξεπεράσαμε στερεότυπα και διαφορές. Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά, απέναντι στις δυνάμεις που προτάσσοπυν τον φασισμό και τον ρατσισμό.

    Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. 

    Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν. 
     

  • Ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ
     
  • Αυτή την ώρα πραγματοποείται συγκέντρωση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Πανεπιστημίου από περίπου 200 διαδηλωτές.
     
  • Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό θα της παρατεθεί δείπνο σε γνωστό εστιατόριο της Καστέλλας.
     
  • Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με περισσότερους από 2.000 να είναι επί ποδός.
     
  • Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι πέρασαν δύσκολα χρόνια αλλά μετά από προσπάθειες ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα κατάφερε και προσφέρει παρά τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός.
    Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, άτομα στέκονται 
     
  • Αλέξης Τσίπρας σε Άνγκελα Μέρκελ: “Έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα (…) Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε λύσεις μέσα από συνθέσεις, για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις”

     
  • Στις 18:00 έφτασε η Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου
     
  • Το MarketNews.gr θα σας ενημερώνει για κάθε νέα εξέλιξη. 
     
  • Σύμφωνα με το Reuters, η Α. Μέρκελ θα επισημάνει την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας των προηγούμενων ετών.
     
  • Το βάρος πέφτει στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς η αντζέντα να περιορίζεται εκεί ενώ σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο τονίζει ότι ο ισχυρισμός περί ανταλλαγής Σκοπιανού και μη περικοπής συντάξεων είναι αβάσιμος. Το προσφυγικό και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή θα είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
     
  • Η Άνγκελα Μέρκελ έφθασε στην Αθήνα στις 17:15 και στις 18:00 ξεκίνησε η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη της θα διαρκέσει δύο ημέρες. Αναμένεται να ακολουθήσουν συζητήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας και οι  κοινές δηλώσεις στις 20:00. 

Facebook Comments