Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της «Το τίμημα της συμφιλίωσης» και σημειώνει: «Ο πέρα από κάθε λογική γάμος ανάμεσα στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το εθνολαϊκιστικό κόμμα ΑΝΕΛ τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την Κυριακή. Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας θα μπορούσε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το θάρρος του να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα με την FYROM. Θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρασκηνιακά έχει εξασφαλίσει και για τα δυο μια ισχνή πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση ο Τσίπρας προειδοποιεί πως η χώρα θα γίνει περίγελως διεθνώς. Και εδώ έχει δίκιο. Εάν αποτύχει η συμφωνία, θα αποτύχει ένα έργο συμφιλίωσης και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος».

Για το ίδιο θέμα η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει : «Η περίεργη συμμαχία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο θεωρήθηκε συχνά οπορτουνιστική. Θα καταφέρει άραγε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την κυβερνητική κρίση να βρει νέους συμμάχους ανάμεσα στους ‘σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και να «περάσει» από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών; Εάν πράγματι συνέβαινε αυτό, θα ήταν το καλύτερο για όλες τις ενεχόμενες πλευρές».

H Handelsblatt παρατηρεί: «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά παραμένει ανοιχτό για πόσο καιρό θα άντεχε να παραμείνει αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Δήλωσε βέβαια ότι θα αναζητά κατά περίπτωση ad hoc πλειοψηφίες στη βουλή. Αυτό θα σήμαινε όμως για την Ελλάδα πολύμηνη στασιμότητα. Για το λόγο αυτό πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ως πιθανότερη ημερομηνία προβλέπουν την 26η Μαϊου».

Facebook Comments