Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα. Παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει βρει τους 151. Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και διεγράφη από το Ποτάμι. Η Έλενα Κουντουρά όπως και ο Βασίλης Κόκκαλης -αν και οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρό τους έφυγαν από την κυβέρνηση- συνεχίζουν να τη στηρίζουν και διεγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις. 

Συνεχής ενημέρωση

  • Ξεκίνησε στις 10:00 η δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα μετά τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία. Φόντο και της σημερινής συζήτησης η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της εντός των επόμενων ημερών. Το Ποτάμι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και με αφορμή την θετική ψήφο που θα δώσει ο -πλέον- πρώην βουλευτής του Σπύρος Δανέλλης αναθεωρεί τη στάση του και φαίνεται να προσανοτολίζεται στο “παρών” για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα η σύγκρουση θα κορυφωθεί και αναμένονται οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις με ένα μόνο κλικ εδώ.
     
  • Στο βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς
     
  • Στο βήμα η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Βερναρδάκης
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης
     
  • Ένταση σημειωθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας
     
  • Στο βήμα η βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης
     
  • Στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης
     
  • Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη
     
  • Στο βήμα ο υφυπουργός Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος
     
  • Παρενέβη η Θεοδώρα Μεγαλοοικόμου η οποία απάντησε στο Βασίλη Λεβέντη λέγοντάς του να κοιτάξει τα δικά του λάθη.
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
     
  • Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου
     
  • Έντονος καυγάς από βήματος Βουλής μεταξύ Λεβένη και Μεγαλοοικονόμου, η οποία υπήρξε πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και πλέον έχει προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσει τόσο την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, ο κ. Βαρεμένος ως προεδρεύων τον κάλεσε να μη χρησιμοποιήσει τη λέξη “μειοδοσία”.
     
  • Βασίλης Λεβέντης:
    Ζητώ από τους κατοίκους της Μακεδονίας να κάνουν υπομονή. Μπόρα είναι και θα περάσει.
    Αυτή η Βουλή είναι καλύτερο να τερματίσει το συντομότερο το βίο της. Αυτή η Βουλή έχει δύο κατάρες. Τον μεν Τσίπρα που μαζεύει βουλευτές για να μαζέψει το 151 και τον Μητσοτάκη που θέλει πεντακομματική την επόμενη βουλή, αφήνοντας εκτός την ΕΚ.
    Στο στρατόπεδο του Καμμένου είχαν κάνει ένα αφήγημα ότι δεν θα περάσει η συμφωνία στα Σκόπια. Όταν ήρθε η ώρα της μειοδοσίας, πήρε τη βαλίτσα του ο κ. Καμμένος αφού άφησε το 70% των βουλευτών του στον Τσίπρα. 
     
  • Στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης
     
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε για να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Θεοδωράκη.
     
  • Σταύρος Θεοδωράκης:
    Ο κ. Τσίπρας θέλει να παίζει σε διπλό ταμπλό. Και για  τους “Αριστερούς ΣΥΡΙΖΑ” και για τους “Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ”.
    Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα “κεφάλαια SOS” της πολιτική.
    Oι μετεγγραφές “Δευτέρα εδώ, Τρίτη αλλού”, δεν γίνονται ούτε στο ποδόσφαιρο. Στη Βουλή όμως γίνονται. Σήμερα έχουμε 20 βουλευτές που παίζουν μουσικές καρέκλες. Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στη διάρκεια μιας θητείας..
    Κόκκινη γραμμή μας ήταν μία, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το είχε πει και η ΚΟ ομόφωνα, όλοι οι βουλευτές. Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση, δεν κάνει συμπολίτευση. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου.
    Κύριε Δανέλλη δεν κάνατε έγκλημα, κάνατε κάτι χειρότερο. Κάνατε λάθος. Γιατι το έγκλημα μπορεί να έχει αίσθημα και πάθος, ενώ το λάθος σκέψη και υπολογισμός.
     
  • Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης
     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πάρει σήμερα το λόγο ο Πάνος Καμμένος, ως προβλέπεται, αλλά θα μιλήσει αύριο.
     
  • Δημήτρης Κουτσούμπας:
    Η συμφωνία που υπογράψατε είναι μία πλευρά των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, που εσείς και ο κ. Καμμένος υπηρετήσατε με μεγάλη συνέπεια.
    Η σημερινή συζήτηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση των παζαριών μεταξύ των Τσίπρα-Καμμένου.
     
  • Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
     
  • Καμμένος: Λάθος του Τσίπρα η στήριξη της νεκρής Συμφωνίας – «κομματάρχης του Ερντογάν η Ντόρα»
    Με tweet απάντησε ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι λάθος του η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως νεκρή.
    Για «έγκλημα» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο, ο οποίος συνέκρινε το Σπαντιδάκη της Χούντας με τον Αποστολάκη. Το tweet του όπως μπορείτε να δείτε είναι εμφανώς ασύντακτο και αναφέρει την Ντόρα Μπακογιάννη ως «κομματάρχη Ερντογάν».

  • Σχόλιο Νίκου Βούτση ότι ο Χάρης Θεοχάρης δεν άλλαξε θέση αλλά άλλαξε στάση 
     
  • Παρέμβαση Χάρη Θεοχάρη για τις δηλωσεις Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα καθώς, όπως είπε, τον φωτογράφισε
    Χάρης Θεοχάρης: Η συστράτευση με τον κ.Μητσοτσάκη στηρίζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Δεν αλλάζω θέση. Συστρατεύομαι με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Θυμίζω ότι εκλέχτηκα με την αντιπολίτευση. 
     
  • Παρέμβαση Σπύρου Δανέλλη για τις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα προς το πρόσωπό του
    Σπύρος Δανέλλης: Ο κ.Μητσοτάκης παραποιεί την αλήθεια. Η άποψή στην πρόταση μομφής προ έξι μηνών ήταν το κόμμα μου να απέχει. Δεν έγινε δεκτό και ακολούθησα τότε την κομματική γραμμή. Το Μακεδονικό είναι ζήτημα συνειδησιακό και δεν μπορώ να κάνω πίσω.
     
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε για να ακούσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά
     
  • Φώφη Γεννημετά: 
    Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας.
    Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
    Καμία διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμόσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη από αυτήν που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας. Εμείς προτείνουμε εθνική συνεννόηση.
    Ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας. Είστε τοξικός κ.Τσίπρα.
    Είστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, λέμε κατηγορηματικά όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης.
    Δεν σας εμπιστευόμαστε γιατί υποβαθμίζετε συνειδητά τη δημόσια Παιδεία. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη γιατί διαλύσατε τη δημόσια Υγεία.
    Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
    Η Συμφωνία των Πρεσπών κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.
    Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού. Τι σχέση έχουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτής με τις ανάγκες του λαού/ Δεν σας εμπστευόμαστε κ.Τσίπρα.
    Για όσα ακούστηκαν για τον κ. Αποστολακη, είναι ντροπή σας να κρύβεστε πίσω από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ήταν δική σας επιλογή. Αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα που να  υπαγορεύει αυτή την επιλογή έπρεπε να έρθετε σε αυτή την αίθουσα να το θέσετε.
    Πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο από τον συνεταιρισμό Τσίπρα-Καμμένου. Η παραίτηση του κ.Καμμένου ήρθε στον πιο κατάλληλο χρόνο.
    Δεν παίζετε δημοκρατικά κε.Τσίπρα. Ούτε έντιμα ούτε καθαρά.
    Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τη στήριζε ένα κόμμα με 154 βουλευτές – Καμία σχέση με το θέατρο που παίζει ο κ.Τσίπρας.
    Η κυβέρνηση φοβάται τις κάλπες και τι θα πει ο ελληνικός λαός.
     
  • Στο βήμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
     
  • Ένταση σημειώθηκε για το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο υπουργό Εθνικής Αμύνης Ναύαρχο Αποστολάκη με τον πρωθυπουργό να του ζητά να ανακαλέσει τη σύγκριση Σπαντιδάκη – Αποστολάκη.

    – Τσίπρας: Άθελα του ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι πρότινος Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της Χούντας, Σπαντιδάκη. Να ανακαλέσει, είναι ντροπή. Προσβάλλει το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
    – Μητσοτάκης: Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη. Έκανε λάθος όμως για την επιλογή αυτή/ Δεν ανακαλώ τη δήλωση μου.
    – Τσίπρας: Δέχομαι τη μερική ανάκληση στο πρόσωπο. Το μήνυμα της επιλογής Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία. 
     

  • Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει συναλλαγή μεταξύ Μαξίμου και των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Δανέλλη ρωτώντας τον από βήματος Βουλής αν δε γνώριζε όταν υπερψήφιζε προ εξαμήνου την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ότι καταψηφίζει και τις Πρέσπες. Για την κ. Παπακώστα είπε ότι έχει… έρωτα με τον κ. Τσίπρα ενώ τον κατήγγειλε για λαϊκισμό και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα πάει στα μουλωχτά για να ψηφίσει. 
     
  • Κυριάκος Μητσοτάκης:
    Εκλογές εδώ και τώρα. Ιδού οι κάλπες, ιδού και το πήδημα.
    Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί.
    Ο δρόμος που έχετε διαλέξει κε.Τσίπρα είναι κατηφορικός και αδιέξοδος. Η αριθμητική είναι αμείλικτη. Αν δεν έχετε τους 151 πρέπει να πάτε αμέσως σε εκλογές.
    Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες και ο κ. Δανέλλης τότε που καταψήφιζε την κυβέρνηση και σήμερα στηρίζει; Θα μπει στα μουλωχτά η κ. Παπακώστα να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
    Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει τους 151 βουλευτές.Τι μεσολάβησε από όταν έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής; – Συναλλαγή μεσολάβησε.
    Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δίνει ψήφο και στη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί εθνική υποχώρηση και στηρίζει μια κυβέρνηση κουρελού.
    Πρόκειται ίσως για την χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Αντί να  κοιτάμε πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, παρακολουθούμε τα πολιτικά  παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ψεύτικο το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου.
    Είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου
    Αντί οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απολογηθούν για τη ζημιά που έχουν φέρει στην χώρα, ψάχνουν στηρίγματα για να εδραιωθούν στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμα.
    Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνονται, ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός.
    Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, καταπατώντας τη διάκριση των εξουσιών και παραβιάζοντας το Σύνταγμα.
    Εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέματα -Καμία στιγμή δεν αποτυπώνει καλύτερα την κυβέρνηση σας από το άθλιο σόου με το μετρό της Θεσσαλονίκης.
    Είστε ικανοί για τα πάντα, αλλά ανίκανοι για να κυβερνήσετε με αποτελεσματικότητα. Κρύψατε συνειδητά τους νεκρούς στο Μάτι για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες.
    Διαλύσατε την Ελλάδα, τα συμφέροντα της χώρας τα παραχωρείτε κομμάτι κομμάτι για να διατηρηθείτε στην εξουσία
    Κε Τσίπρα υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία μερικούς μήνες
    Τα ψέματα σας δεν πείθουν πια κανέναν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι την τετραετία αυτή η ζωή τους έγινε χειρότερη. Ξέρουν οι Έλληνες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, ξέρουν ότι πλήρωσαν με περισσότερα από 100 δις ευρώ τα λάθη του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα.
    Η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοιχτή, ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
    Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής.
    Μετατρέπει ο κ.Τσίπρας την πολιτική ζωή σε παζάρι.
    Ο κ.Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας μας, τη στήριξε – Συνυπογράφει με την εκχώρηση των βουλευτών του. Τσίπρας και Καμμένος είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά στον ελληνικό λαό.
    Η κυβέρνηση εκχωρεί το εθνικό συμφέρον με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραχωρήσατε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Πότε αυτά ήταν μέρος της εθνικής γραμμής;
    Από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ενοχής καταλήξαμε σε μια κυβέρνηση συνενοχής. Όλα αυτά τα έχει συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία.
    Τα όσα πρωτοφανή γίνονται γύρω μας αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Οι μάσκες έπεσαν. Πολιτική για εσάς κ.Τσίπρα αποτελεί συναλλαγή
    Για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε, τους πολίτες δεν θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε
    Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του.
    Ο κ.Αποστολάκης διορίστηκε καθυπόδειξη του κ.Καμμένου.
    Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου παραμένει
    Η έξοδος του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και προσυνεννοημένη. Τι έξοδος είναι αυτή, όταν 4 από τους βουλευτές του εξακολουθούν να σας υποστηρίζουν;
    Τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από τον κ. Καμμένο, ο κ.Τσίπρας κάνει δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά
    Πανηγυρίζετε για την απομάκρυνση του Καμμένου, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλλει
    Κυβέρνηση κουρελού είναι ο όρος που εξάγει ο κ.Τσίπρας ύστερα από την κωλοτούμπα
    Υπάρχουν περιφερόμενοι βουλευτές, πρόθυμοι τώρα να εξελιχθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.
    Ο κ.Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ.Τσίπρας.
    Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και πλήττει την χώρα.
    Ο τυπικός τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα είναι η τελευταία παράσταση που έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Π. Καμμένος.

     
  • Στο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης
     
  • Aλέξης Τσίπρας: 
    Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Δημοκρατία. Η Δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η Δημοκρατία θα νικήσει.
    Έρχεται μια στιγμή που ο καθένας κρίνεται από την ιστορία. Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Να δώσετε απάντηση καθαρή, αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι.
    Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε, νομίζετε ότι θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές δε θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησης τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον
    Η ΝΔ πέρασε στην ενορχήστρωση των αθλιοτήτων. Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Βαριά η ευθύνη του Μητσοτάκη.
    Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων.
    Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν
    Ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση  βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από  αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Όχι το αντίθετο.
    Κ. Μητσοτάκη μιλάτε για αποστάτες. Θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός
    Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
    Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού.
    Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    Δεν τόλμησε η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής.
    Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της  εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση.
    Έχουμε μπροστά μας την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το νόμο για την προστασία της α κατοικίας, την ιστορική συμφωνία με την Εκκλησία.
    Ρύθμιση ντροπής οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.
    Η κυβέρνηση έχει μπροστά της Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει
    Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους και διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.
    Μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση.
    Του είπα ότι κάνει λάθος, δεν πράττει σωστά. Δεν θεωρώ ότι μια επιλογή σαν αυτή ήταν αναπόφευκτη. Η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει.
    Από την πρώτη στιγμή ο κ.Καμμένος διαφώνησε με την αρχή της σύνθετης ονομασίας. Είναι η άποψη του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του
    Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Δεν διαφωνούν στην ουσία, ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου.
    Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επι 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, την εθνική γραμμή. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, τη διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Σήμερα για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν.
    Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Μεταξύ αυτών και ο Π. Καμμένος . Διαφωνώ αλλά σέβομαι τη θέση τους.
    Δεν σέβομαι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο.
    Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος. Σέβομαι όλους,πολίτες και βουλευτές που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα – Όχι όμως όσους προσποιούνται.
    Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα – Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος – Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον το εθνικό όφελος.
    Πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο. Αυτό είναι και το πατριωτικό. Πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.
    Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας, με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
    Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρούεφσκι, δημιούργησε μια συνθήκη που  αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία. Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία.
    Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους – Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε.
    Έντιμη και ειλικρινής η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ. Θα την τιμώ και θα τη σέβομαι πάντα.
    Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.
    Όλα αυτά τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που τόσο πολύ λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος.
    Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος αυτός, αλλά δεν θα είναι και περίπατος από εδώ και στο εξής. Έχουμε όμως κάνει τα πρώτα βήματα μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.
    Μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015.
    Η Ελλάδα του 2019 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας.
    Πετύχαμε την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 παρότι απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας.
    Πριν από λίγες μέρες σε τούτη εδώ την αίθουσα ψηφίστηκε με 154 ψήφους ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση
    Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.
    Κινηθήκαμε με ένα και μοναδικό στόχο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.
    Όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια – Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας.
    Έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα
    Καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο. Κάτι που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν.
    Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτήν που παραλάβαμε το 2015. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
    Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής. Ήταν μια επιλογή πολιτικής ευθύνης.
    Το Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια μεγάλη επιλογή, να εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση σε κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει.


     

  • Αυτή την ώρα, ως προβλέπεται, στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
     
  • Παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει βρει τους 151. Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και διεγράφη από το Ποτάμι. Η Έλενα Κουντουρά όπως και ο Βασίλης Κόκκαλης -αν και οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρό τους έφυγαν από την κυβέρνηση- συνεχίζουν να τη στηρίζουν και διεγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
     
  • Άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα στις 12:00 το μεσημέρι 

     

Facebook Comments