Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, 145 της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των κκ Δανέλλη, Παπακώστα, Παπαχρίστοπουλου, Ζουράρι, Κουντουρά και Κόκκαλη. Φόντο της σημερινής διαδικασίας η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της εντός των επόμενων ημερών. Η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη ήταν μετωπική με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι πήρε το ρίσκο για την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού “πάρε-δώσε”. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικό ρεπορτάζ λεπτό προς λεπτό και απο τις δύο ημέρες της συζήτησης στη Βουλή. 

Συνεχής ενημέρωση

  • Ο πρωθυπουρός εξερχόμενος απο τη Βουλή δήλωσε στους δημοσιογράφους:
    Αλέξης Τσίπρας: “Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα. Εδώσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού”

  • Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, 145 της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των κκ Δανέλλη, Παπακώστα, Παπαχρίστοπουλου, Ζουράρι, Κουντουρά και Κόκκαλη. Φόντο της σημερινής διαδικασίας η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της εντός των επόμενων ημερών. Η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη ήταν μετωπική με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι πήρε το ρίσκο για την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού “πάρε-δώσε”. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικό ρεπορτάζ λεπτό προς λεπτό και απο τις δύο ημέρες της συζήτησης στη Βουλή. 
     

  • ΝΑΙ: 151
    ΟΧΙ: 148
    ΠΑΡΩΝ: 0
     

  • 151 ΝΑΙ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα
     

  • Κηρύχθηκε περαιωμένη η ψηφοφορία
     

  • ΝΑΙ από Ζουράρι

  • ΝΑΙ απο Δανέλλη 

  • ΝΑΙ με επιστολική ψήφο από Κόκκαλη

  • ΝΑΙ με επιστολική ψήφο από Κουντουρά

  • ΝΑΙ από Παπαχριστόπουλο

  • ΌΧΙ από Καμμένο

  • ΝΑΙ από Παπακώστα 
     

  • Κηρυχθηκε περαιωμένη η συζήτηση, ξεκίνησε η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία
     

  • Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο – Καλώ σε debate τον κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό
    Το πολιτικό θερμόμετρο έχει πιάσει φωτιά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία με φόντο την ψηφοφορία των Πρεσπών και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αντεπιτίθεται δριμεία κι ολομέτωπα κυρίως στον πρόεδρο της αξιωματικης αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. 
    Ζήτησε ξεκάθαρες θέσεις καθώς απαιτούνται από “το πατριωτικό καθήκον και τη κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας”, ανέφερε. Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι “πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις” προκαλώντας αυτή τη διαδικασία, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. 

    Χαρακτήρισε νευρικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του πίστωσε “θεατρικό στιλ” καθώς αποπειράται να πείσει χωρίς επιχειρήματα. Μίλησε για ψεύτικες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδιμα 10-15-20-30 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία και τον ρώτησε αν ξέρει τις αληθινές και γι αυτο είναι τόσο νευρικός και τον κάλεσε να του τις πει κι εκείνου για να… χαρει. Επίσης, του επεσήμανε ότι δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας και όταν την κατέθεσε προ εξαμήνου είχε συγκεντρώσει μόλις 123 ψηφους. 

    Για κακούς συμβούλους και σύγχυση του κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, “αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδο του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να πιστεύω ότι η στάση είναι αποτέλεσμα κακών συμβούλων και πολιτικής σύγχυσης”. Ως “καλύτερο χορηγό” της κυβέρνησής του χαρακτήρισε την υπεράσπιση που προσφέρει ο νυν πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση Σαμαρά.

    Απάντησε σε όσα ακούγονται περί “συναλλαγής” και “σκηνοθετημένη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας” θέτοντας το ερώτημα αφού ισχύουν τα προαναερθέντα γιατί να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. “Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου”, προσέθεσε χαρακτηριστικά.
    Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο - Καλώ σε debate τον κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

  • Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
     

  • Μητσοτάκης: Πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε» Τσίπρα-Καμμένου
    Οι τόνοι στη Βουλή έχουν ανέβει κατακόρυφα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του έκανε ευθεία και οξεία επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους στηρίζουν την κυβέρνησή του. Έκανε λόγο για τραγέλαφο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και δήλωσε ότι “πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας και έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό, προκειμένου να περάσει η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να κρατηθεί με αναπνευστήρα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ”.

    Εξ αρχής αναφέρθηκε για το… αλισβερίσι των βουλευτών: “Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να κρατήσει ο κ. Καμμένος τα κοινοβουλευτικά του προνόμια”. Ως “πολιτικούς γυρολόγους” χαρακτηρισε τους “πρόθυμους βουλετές που θα συνδέονται με μια κλωστή εξουσίας”, οι οποίο “ξέχασαν όσα έλεγαν μέχρι πρότινος”. Έκανε λόγο για “κυβέρνηση θα είναι de facto μειοψηφίας” ακόμη κι αν κερδηθεί η σημερινή ψήφος. Και προειδοποίησε να μην προχωρήσουν σε αλλαγές της πλειοψηφίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές..

    “Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία με ψέμματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Μας παρουσίασε και χθες μία εικονική πραγματικότητα. Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό. Εξ αρχής θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το “διαζύγιο” Τσίπρα-Καμμένου είναι συνεννοημενο και σκηνοθετημένο, κάτι για το οποίο επέμεινε και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα: “Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το σικέ διαζύγιό τους, όλοι πλέον βλέπουν πως Τσίπρας – Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί.  Ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε». 

    Επανήλθε στην κριτική που άσκησε χθες για την υπουργοποίηση του ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολακη λέγοντας ότι ” η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του”. Ωστόσο, είπε ότι “διέπραξε μεγάλο λάθος που δε σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. Σημείωσε ότι “τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε και όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων”. Συνέκρινε την υπουργοποίηση Αποστολάκη με τον ορισμό της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου ως σύμβουλο του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής.

    Όσον αφορά τη σημερινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δήλωσε ότι “όποιος ψηφίζει σήμερα «ΝΑΙ», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: Την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία». Αυτό όρισε ως πραγματικό διακύβευμα. “Όποιος ψηφίζει «ΝΑΙ», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Και νομιμοποιεί τα όσα έγιναν μακριά από τον λαό και τη Βουλή. Μέσα σε καταγγελίες για μυστικά κονδύλια και άλλα δυσώδη, που ακούστηκαν μέχρι και  στο Υπουργικό Συμβούλιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

    Επανέλαβε την άποψή του για κυβέρνηση-κουρελού και εξέφρασε το πάγιο αίτημά του για εκλογές.

    Μητσοτάκης: Πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε» Τσίπρα-Καμμένου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

  • Στο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

  • Φώφη Γεννηματά: 
    Κ. Τσίπρα ορίστε ημερομηνία εκλογών. Προλαβαίνουμε να ψηφίσουμε την αναθεώρηση του Άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Πάμε σε εθνικές εκλογές.
    Κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό χάνονται ευκαιρίες για την χώρα και για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.
    Τι σχέση έχουν οι αγνοί αριστεροί που σας ψήφισαν με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Καμία.  Κ. Τσίπρα πάρτε το απόφαση, πρέπει να φύγετε.
    Αν έχετε 151 βουλευτές να σας στηρίζουν, ψηφίστε με αυτούς και τη συμφωνία των Πρεσπών – Η δημοκρατία δεν είναι αριθμητική, είναι ουσία. Η δημοκρατία έχει ζήσει πολύ καλύτερες ημέρες
    Τώρα κ. Τσίπρα γράφετε μόνο με το δεξί, και το χειρότερο υπογράφετε με το δεξί.
    Υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία, ακόμη και τα μνημεία. Ε πώς να μην χαμογελάει η Merkel στο πλάι σας;
    Δώσατε συγχωροχάρτι στην καραμανλική περίοδο. Ε, βέβαια, πως θα έφταιγε αλλιώς μόνο το ΠΑΣΟΚ;
    Ανατρίχιασα όταν άκουσα τον κ. Τσίπρα να ξύνει τις πληγές του Εμφυλίου.
    Αποδείχθηκε ότι θέλατε με κάθε μέσο να αποκτήσετε την εξουσία. Θα σχίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη.
    Το σκηνικό θυμίζει το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ. Χθες αποκαλύψατε το αληθινό σας πρόσωπο κύριε Τσίπρα.

  • Στο βήμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά
     

  • Δημήτρης Κουτσούμπας:
    Ποιος να δώσει σε σας λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης; Βλέπει ο κόσμος την εξαγορά που κάνετε όλοι εδώ μέσα. Για αυτό και δικαιολογημένα αηδιάζει ο ελληνικός λαός.
    Έχετε δεσμευτεί, όσο και εάν προσπαθείτε να το κρύψετε, για την προώθηση συγκεριμένων μέτρων το επόμενο διάστημα. Και ήδη έρχονται οι δανειστές.
    Τώρα ισχυρίζεστε ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για τους εργαζομένους. Όμως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη λεγόμενη μεταμνημονιακή σας περίοδο.
    Καταφέρατε ένα τεράστιο πλήγμα στους νησιώτες, αυξάνοντας τον ΦΠΑ σε μία νύχτα. Φέρατε τον νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου.
    Καταψηφίζουμε τη συνθήκη των Πρεσπών. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία που θα πληρώνουν ακριβά οι βαλκανικοί λαοί.
    Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση η οποία μας καλεί σήμερα να πανηγυρίσουμε για το ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες που έρχονται στη μεταμνημονιακή εποχή
     

  • Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
     

  • Η κ. Βούλτεψη απάντησε στον κ. Καμμένο ότι δε δέχεται τα σεξιστικά σχόλιά του και περιμένει τις φωτογραφίες για το… κότερο.
     

  • Στις κατηγορίες προς το πρόσωπό του απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
     

  • Ο Πάνος Καμμένος από βήματος Βουλής λέει ότι ο Τσίπρας του είπε πως θα φέρει τη Συμφωνία μετά τις εκλογές και τον κάλεσε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς δεν έχει τη δικαιοδοσία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως δεν είχε και για την εφαρμογή του μνημονίου και το Σεπτέμβρη του ‘15 προχώρησε σε εκλογές.
     

  • Σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Πάνου Καμμενου και της Σοφίας Βούλτεψη με τον κ. Κακλαμάνη ως προεδρεύων να ζητά να διαγραφεί έκφραση του κ. Καράογλου.
     

  • Πάνος Καμμένος:
    Ζητώ από τον κ.Τσίπρα σε μια έντιμη συμφωνία να μην διατηρήσει στην κυβέρνηση όσους εκλέχτηκαν με τους ΑΝΕΛ και άλλαξαν στάση.
    Δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές. Αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα έχω και με αυτή πορεύομαι. Όσοι αντάλλαξαν τις θέσεις τους με τους κυβερνητικούς θώκους, τους διέγραψα.
    Ακόμη και εάν είχαμε ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ, θα έρχονταν τώρα ο κ. Μητσοτάκης ως κυβέρνηση και θα δέχονταν ονομασία erga omnes. Αν καταψηφίζαμε την κυβέρνηση το καλοκαίρι, η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια
    Κατόπιν ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα συζητήσουμε το θέμα τον Μάρτιο. Δύο φρές ο κυβερνητικός μου εταίρος αθέτησε την υπόσχεσή του.
    Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Τον Ιούλιο μας διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές.
    Η περίοδος είναι κρίσμη για την πατρίδα μας. Δεν συγκρούονται αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που διαφωνούν με τις Πρέσπες. Αλλά τρεις απόψεις.
    Έχω διαφωνήσει πλήρως για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο κοινοβούλιο. Έχω διαφωνήσει δημόσια.
    Με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τέσσερα χρόνια συμφωνήσαμε να κάνουμε μια  κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
    Η πρόταση έχει να κάνει με ένα δίλλημμα, δηλαδη εάν συμφωνούμε ή όχι με τη συμφωνία των πρεσπών. Βρίσκομαι στη θέση ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ να αναγκάζομαι να ψηφίσω Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης.
    Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, ούτε καν με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
    Ουδέποτε δεν υπήρξα διορισμένος αλλά πάντα εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό. Θυμάμαι ότι για τη συνθήκη του Σέγκεν διαφωνούσα με το κόμμα μου. Ξέρω ότι η Βουλή είναι ο ναός της δημοκρατίας
     

  • Στο βήμα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος
    Ο κ. Καμμένος δεν είχε κάνει πρωτολογία
     

  • Σταύρος Θεοδωράκης:
    Πρέπει να γράψουμε νέες σελίδες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί  σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι επιμένει ότι θέλει την Ελλάδα αλλιώς,  επιμένει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές και γιαυτό  σήμερα καταψηφίζει.
    Οι αποστασίες των ημερών έκαναν ακόμα πιο τοξική την ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.
    Υπάρχει ένα ερώτημα. Αν όλα αλέθονται στον αντισυριζαΐκό μύλο.
    Αφου είμαστε όλοι πολέμιοι των μεταγραφών ας συμφωνήσουμε σήμερα ότι  δεν θα ζήσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα. Εχει και αυτό μια αξία για τους πολίτες που μας παρακολουθούν και βλέπουν την υποκρισία της υπόθεσης.
    Προτείνω να δεσμευτούμε ότι δεν μπορεί κάποιος να εντάσσεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα ενώ έχει εκλεγεί με μιαν άλλη.
    Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες, ενώ αντιθέτως ψήφος για τις Πρέσπες δεν  σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει  ξεκαθαρίσει το Ποτάμι
    Οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο  εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κρύβονται και αρνούνται να εξηγήσουν το γιατί.
    Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι και ψήφος υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
    Οι πολιτικοί βγαίνουν για να διορθώσουν τα πράγματα. Ο λαός είναι ιδιοκτήτης αυτής της Αίθουσας και όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης.
     

  • Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης
     

  • Βασίλης Λεβέντης:
    Βλέπω αληθινό κίνδυνο για τη “Μακεδονία του Αιγαίου” και τότε δεν θα υπάρχει Τσίπρας και Μητσοτάκης.
    Αν ο Καμμένος ήθελε να σταματήσει τη μειοδοσία έπρεπε να το κάνει έγκαιρα.
    Οι Γερμανοί προτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα γιατί υπογράφει τα πάντα.
    Δεν κάνατε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το θέμα. Η ιστορία νομίζετε θα γράφει με καλά γράμματα όσα κάνετε;
    Δεν είναι δημοκρατία το να αγνοείται ο λαός.
     

  • Στο βημα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης
     

  • Ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών
     

  • Σπύρος Δανέλλης:
    Σταύρο και πρώην συνοδοιπόροι μου,  αύριο στις Πρέσπες εύχομαι να μην κάνετε ούτε το έγκλημα, ούτε το λάθος.
    To Ποτάμι έχει στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ, δηλαδή με το παλαιότερο με το παλιό.
    Επιμένω να πιστεύω πως παρά τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του δεν μπορούν αυτά να αποτελούν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όσα έκαναν οι προηγούμενοι
    Δεν με πτοούν οι απειλές και οι συκοφαντίες.
    Αν δεν υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έρθει η Συμφωνία, αφού η αντιπολίτευση την καταψηφίζει.
    Δεν σημαίνει πως προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο εμπιστοσύνης και ας μοιάζει παράδοξο..
    Τo Ποτάμι από την αρχή έλεγε ότι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προς το Εθνικό συμφέρον.
     

  • Ο Σπύρος Δανέλλης,-πλέον- πρώην βουλευτής του Ποταμιού που αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στο βήμα της Βουλής
     

  • Τόσο ο Γιάννης Σαριδης της Ένωσης Κεντρώων όσο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Λαζαρίδης διευκρίνισαν οτι δεν θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
     

  • Κωνσταντίνος Κατσίκης:
    Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής μας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία των Πρεσπών για τους ΑΝΕΛ είναι μια κόκκινη γραμμή απροσπέλαστη. Γι αυτό εμείς, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, από τη στιγμή που ευθέως η συμφωνία συνδέθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε και καταψηφίζουμε αμφότερες και τις δύο.
    Οι ΑΝΕΛ συνδιαμόρφωσαν τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις. Αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα οδηγήσαμε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
    Στα τέσσερα χρόνια της συγκυβέρνησής μας συνδράμαμε με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίξαμε και συνδιαμορφώσαμε τις πολιτικές αποφάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν ανάσα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις γιατί οφείλαμε να το κάνουμε και να μείνουμε.
    Μην αυταπατάσθε. Όποιος το έκανε μία φορά θα το ξανακάνει γιατί είναι στοιχείο του χαρακτήρα του που εξασκείται σε πρωτάθλημα καριέρας και δεν εμποδίζεται σε μια νύχτα να αλλάζει στρατόπεδα σε λογική απροκάλυπτου ανθελληνισμού.
     

  • Γρηγόρης Ψαριανός:
    Τόσα χρόνια άνοιγαν κεφάλια, ήμασταν θύματα που τρώγαμε ξύλο γιατί ψηφίζαμε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο. Ήμασταν πουλημένα τομάρια και ο σημερινός πρωθυπουργός φώναζε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι σας. Και χτύπαγε χέρια και έδειχνε ανθρώπους, έδιναν ονόματα.
    Και τώρα βγαίνουν αφίσες για τη Μακεδονία, είναι ένα αισχρό φαινόμενο. Να το σταματήσουμε γιατί είμαστε σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο και θα σφαχτούμε.
    Και εγώ έχω λάβει απειλητικά μηνύματα να μη ψηφίσω τη Συμφωνία όπου εγώ έχω δηλώσει καιρό ότι δεν θα ψηφίσω

  • Βαγγέλης Βενιζέλος:
    Το Σύνταγμα γίνεται ένα χαρτί χωρίς κανονιστικό και αξιακό περιεχόμενο. Τα φαινόμενα της μεγαλύτερης συνταγματικής καταστρατήγησης και της ακραίας θεσμικής παρακμής που ζούμε είναι ένα στάδιο μετά τη θεσμική εκτροπή που ζήσαμε κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης. Αυτά τα φαινόμενα θεσμικής παρακμής καταλήγουν σε μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πολιτικών ρεταλιών.
    Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν το 2019.
    Πτυσσόμενο κόμμα που διατηρείται κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, χωρίς να διαγράφονται βουλευτές που είναι υπέρ της κυβέρνησης.
    Ο κ. Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων.
    Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε την τέλεια συμφωνία αν υπήρχε συναίνεση σε σχέση όχι μόνο με το όνομα, αλλά και τη γλώσσα και την ταυτοτική διάταξη και αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις.
     

  • Μάκης Βοριδης: 
    Ελπίζω να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι ήδη είναι κυβέρνηση μειοψηφίας
    Διότι στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών
    Να μην αποτολμηθεί αλλαγή των πλειοψηφιών στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές
    Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ οιανδήποτε εκδοχή ακόμη κι αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι στηρίζεται σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών
    Μην αποτολμηθεί κύριε πρόεδρε να αλλάξουν οι πλειοψηφίες στις Επιτροπές της Βουλής στη βάση του συσχετισμού της ψήφου εμπιστοσύνης
    Η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, γίνεται με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και έτσι θα γίνει με τα νέα δεδομένα. Ακόμη όμως και αν μετρήσει η κυβέρνηση τους τρεις βουλευτές που είναι υπουργοί και δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώς ή κακώς είναι 148. Αυτά
    Αρα από σήμερα είστε κυβέρνηση μειοψηφίας
    Ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό να μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι καλοσύνη του που ήρθε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Αμα ήθελε, γιατί άμα δεν ήθελε θα μπορούσε να μην τη ζητήσει… Δεν είναι έτσι, διότι: Πρώτον είναι γνωστό ότι αν δεν την έφερνε θα ερχόταν η πρόταση δυσπιστίας. Αρα λοιπόν η λεβεντιά δεν έχει αντικείμενο, είναι μια λεβεντιά υποχρεωτική. Δεύτερον, η ακόμη μεγαλύτερη λεβεντιά είναι ότι ακριβώς την προηγούμενη μέρα έχουν κάτσει με τον φίλο και συνεργάτη Πάνο και έκατσαν και τα μιλήσανε.
    Στην αθλιότητα που έχει υποστεί από τον Καμμένο. Δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζει κάποιον που χρησιμοποίησε ένα προσωπικό δράμα ενός πατέρα που έχει μια δυσκολία με τον γιό του να το χρησιμοποιεί για να τον ψέξει πολιτικά. Έχουμε τεράστιες διαφωνίες, έχουμε βαθιές ιδεολογικές πολιτικές προγραμματικές, αξιακές και αισθητικές διαφορές, αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ εμείς, που είμαστε οι σκληροί σας αντίπαλοι. Αλλά εσείς δεν βρήκατε να πείτε έναν λόγο.

  • Ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ για τη στοχοποίηση βουλευτών
    “Ελπίζαμε πως οι προγραφές, όπως τις ζήσαμε στο πετσί μας την περίοδο 2009-2011, με αφισοκολλητές διαδικτύου και πόλεων, είχαν τελειώσει με την ανάληψη της κυβέρνησης από την ΝΔ και κατόπιν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως μετά τον κύκλο που αμφότεροι επέβαλαν διαδοχικά με λαϊκισμό και ψευδεπίγραφη ένταση προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία και τη διάψευση των εύκολων «παραδείσων» που υπόσχονταν, θα είχε χαθεί και η διάθεση για επικίνδυνες, όσο και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
    Η χθεσινοβραδινή «αφισοκόλληση» μας διαψεύδει. Η πόλωση και ο διχασμός που αμφότεροι επιδιώκουν μικροπολιτικά γύρω από ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, θεριεύει το διχασμό και όσα ακολουθούν. Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο:
    «Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα.
    Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα.»
    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

  • Η κ. Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός, η οποία προερχόταν απο τους ΑΝΕΛ, αν και δεν είναι βουλευτής, δήλωσε τη στήριξή της στην κυβέρνηση, η οποία όπως είπε πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία της.
     

  • Κωνσταντίνος Καραμανλής: 
    Αν κυρωθούν οι Πρέσπες στην ελληνική Βουλή αυτό θα δεσμεύσει απόλυτα τη χώρα στο μέλλον. Οι συμφωνίες αυτές δεν καταγγέλλονται μονομερώς.

  • Απόψε μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσιπρα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.
    Αποτέλεσμα εικόνας για ονομαστικη φανερη ψηφοφορια βουλη

  • Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί κοινοβουλευτικές αυθαιρεσίες
    Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη και προετοιμάζει κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι “αν αυτό επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν”

    Και συνεχίζει: “Για να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.
    Με απλά λόγια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση. Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

    Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού.

    Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής”.

    Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να “κατανοήσει επιτέλους αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή”.
    Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί κοινοβουλευτικές αυθαιρεσίες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
     

  • Αμυράς: Βρήκατε 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα βρείτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είπε μόλις από βήματος Βουλής ότι η δίκη του πρόγνωση, όπως επεσήμανε, είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα ψηφιστεί με 151. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι του Ποταμιού είναι οι κρίσιμες για να φθάσουν τους 151. Ωστόσο, η στάση Δανέλλη που αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απετέλεσε και την αφορμή για να αλλάξει η στάση του Ποταμιού το οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται να ψηφίσει “παρών” και όχι “ναι”.

    Συγκεκριμένα είπε:

    Σας κανω μία πρόγνωση, κι όχι πρόβλεψη, διαχωρίζω τη λέξη: Μπορεί να βρήκατε και να βρείτε 151 ψήφους για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα βρείτε 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών
    Αμυράς: Βρήκατε 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα βρείτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

  • Η Κατερίνα Παπακώστα υπέβαλε την παραίτησή της αλλά δεν έγινε δεκτή
    Κατερίνα Παπακώστα υπέβαλε την παραίτησή της στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν την έκανε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και είπε πως επιθυμεί να παραιτηθεί μετά τις απειλές που υποστηρίζει πως έχει δεχθεί.
    Υπέβαλε την παραίτησή της η Παπακώστα - δεν έγινε δεκτή, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
     
  • Ντόρα Μπακογιάννη:
    Σήκωσε δύο μαχητικά ο κ. Καμμένος χτες κατά την τελετή παράδοσης, για να τονώσει τον εγωισμό του χωρίς να υπολογίζει το πόσο κόστισαν αυτές οι πτήσεις στον ήδη επιβαρυμένο προυπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
    Είμαι περήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα μου από την Κατοχή μέχρι τη δικτατορία των Συνταγματαρχών.
    Oυδέποτε επέτρεψα στον εαυτό μου, στις ατέλειωτες δηλώσεις
    που έχω κάνει για τρομοκρατία, να αφήσω έστω και το ελάχιστο υπονοούμενο για τον ΠτΒ, παρά το ότι, ο Νίκος Βούτσης είναι ένας από τους σκληρότερους ιδεολογικούς μας αντιπάλους. Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο συνάδελφοι.
    Θα την πάρετε την πλειοψηφία, χάρη σε 6 βουλευτές, οι οποίοι αντάλλαξαν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων. […] Δεν έχετε όμως ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση, διότι οι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο στην κυβέρνηση εκλέχθηκαν από λαό με τις αντίθετες θέσεις.
    Γιατί δεν αμφιβάλλετε (κύριοι της κυβέρνησης) ότι η κ. Παπακώστα, που εξελέγη με τη ΝΔ, αποκαλώντας σας αποκορύφωμα του λαϊκισμού, δεν δικαιούται με βάση τη δημοκρατική ευαισθησία, να πάρει τις φήφους των νεοδημοκρατών και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αντίπαλο κόμμα.
    H KO ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές κ με βάση Σύνταγμα κ Κανονισμό Βουλής, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής από δω και πέρα. Πράγμα το οποίο περίτρανα αποδεικνύει την ανωμαλία που θα υπάρξει στο εξής στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
     
  • Σήμερα η σύγκρουση θα κορυφωθεί και αναμένονται οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν. 
     
  • Το Ποτάμι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και με αφορμή την θετική ψήφο που θα δώσει ο -πλέον- πρώην βουλευτής του Σπύρος Δανέλλης αναθεωρεί τη στάση του και φαίνεται να προσανοτολίζεται στο “παρών” για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
     
  • Ξεκίνησε στις 10:00 η δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα μετά τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία. Φόντο και της σημερινής συζήτησης η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της εντός των επόμενων ημερών. 
     

  • Όλα όσα έγιναν χθες στη βουλή
    Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα. Παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει βρει τους 151. Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και διεγράφη από το Ποτάμι. Η Έλενα Κουντουρά όπως και ο Βασίλης Κόκκαλης -αν και οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρό τους έφυγαν από την κυβέρνηση- συνεχίζουν να τη στηρίζουν και διεγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.

  • Στο βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς
     
  • Στο βήμα η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Βερναρδάκης
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης
     
  • Ένταση σημειωθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας
     
  • Στο βήμα η βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης
     
  • Στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος
     
  • Στο βήμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης
     
  • Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη
     
  • Στο βήμα ο υφυπουργός Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος
     
  • Παρενέβη η Θεοδώρα Μεγαλοοικόμου η οποία απάντησε στο Βασίλη Λεβέντη λέγοντάς του να κοιτάξει τα δικά του λάθη.
     
  • Στο βήμα ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
     
  • Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου
     
  • Έντονος καυγάς από βήματος Βουλής μεταξύ Λεβένη και Μεγαλοοικονόμου, η οποία υπήρξε πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και πλέον έχει προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσει τόσο την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, ο κ. Βαρεμένος ως προεδρεύων τον κάλεσε να μη χρησιμοποιήσει τη λέξη “μειοδοσία”.
     
  • Βασίλης Λεβέντης:
    Ζητώ από τους κατοίκους της Μακεδονίας να κάνουν υπομονή. Μπόρα είναι και θα περάσει.
    Αυτή η Βουλή είναι καλύτερο να τερματίσει το συντομότερο το βίο της. Αυτή η Βουλή έχει δύο κατάρες. Τον μεν Τσίπρα που μαζεύει βουλευτές για να μαζέψει το 151 και τον Μητσοτάκη που θέλει πεντακομματική την επόμενη βουλή, αφήνοντας εκτός την ΕΚ.
    Στο στρατόπεδο του Καμμένου είχαν κάνει ένα αφήγημα ότι δεν θα περάσει η συμφωνία στα Σκόπια. Όταν ήρθε η ώρα της μειοδοσίας, πήρε τη βαλίτσα του ο κ. Καμμένος αφού άφησε το 70% των βουλευτών του στον Τσίπρα. 
     
  • Στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης
     
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε για να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Θεοδωράκη.
     
  • Σταύρος Θεοδωράκης:
    Ο κ. Τσίπρας θέλει να παίζει σε διπλό ταμπλό. Και για  τους “Αριστερούς ΣΥΡΙΖΑ” και για τους “Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ”.
    Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα “κεφάλαια SOS” της πολιτική.
    Oι μετεγγραφές “Δευτέρα εδώ, Τρίτη αλλού”, δεν γίνονται ούτε στο ποδόσφαιρο. Στη Βουλή όμως γίνονται. Σήμερα έχουμε 20 βουλευτές που παίζουν μουσικές καρέκλες. Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στη διάρκεια μιας θητείας..
    Κόκκινη γραμμή μας ήταν μία, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το είχε πει και η ΚΟ ομόφωνα, όλοι οι βουλευτές. Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση, δεν κάνει συμπολίτευση. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου.
    Κύριε Δανέλλη δεν κάνατε έγκλημα, κάνατε κάτι χειρότερο. Κάνατε λάθος. Γιατι το έγκλημα μπορεί να έχει αίσθημα και πάθος, ενώ το λάθος σκέψη και υπολογισμός.
     
  • Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης
     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πάρει σήμερα το λόγο ο Πάνος Καμμένος, ως προβλέπεται, αλλά θα μιλήσει αύριο.
     
  • Δημήτρης Κουτσούμπας:
    Η συμφωνία που υπογράψατε είναι μία πλευρά των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, που εσείς και ο κ. Καμμένος υπηρετήσατε με μεγάλη συνέπεια.
    Η σημερινή συζήτηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση των παζαριών μεταξύ των Τσίπρα-Καμμένου.
     
  • Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
     
  • Καμμένος: Λάθος του Τσίπρα η στήριξη της νεκρής Συμφωνίας – «κομματάρχης του Ερντογάν η Ντόρα»
    Με tweet απάντησε ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι λάθος του η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως νεκρή.
    Για «έγκλημα» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο, ο οποίος συνέκρινε το Σπαντιδάκη της Χούντας με τον Αποστολάκη. Το tweet του όπως μπορείτε να δείτε είναι εμφανώς ασύντακτο και αναφέρει την Ντόρα Μπακογιάννη ως «κομματάρχη Ερντογάν».

  • Σχόλιο Νίκου Βούτση ότι ο Χάρης Θεοχάρης δεν άλλαξε θέση αλλά άλλαξε στάση 
     
  • Παρέμβαση Χάρη Θεοχάρη για τις δηλωσεις Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα καθώς, όπως είπε, τον φωτογράφισε
    Χάρης Θεοχάρης: Η συστράτευση με τον κ.Μητσοτσάκη στηρίζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Δεν αλλάζω θέση. Συστρατεύομαι με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Θυμίζω ότι εκλέχτηκα με την αντιπολίτευση. 
     
  • Παρέμβαση Σπύρου Δανέλλη για τις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα προς το πρόσωπό του
    Σπύρος Δανέλλης: Ο κ.Μητσοτάκης παραποιεί την αλήθεια. Η άποψή στην πρόταση μομφής προ έξι μηνών ήταν το κόμμα μου να απέχει. Δεν έγινε δεκτό και ακολούθησα τότε την κομματική γραμμή. Το Μακεδονικό είναι ζήτημα συνειδησιακό και δεν μπορώ να κάνω πίσω.
     
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε για να ακούσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά
     
  • Φώφη Γεννημετά: 
    Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας.
    Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
    Καμία διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμόσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη από αυτήν που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας. Εμείς προτείνουμε εθνική συνεννόηση.
    Ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας. Είστε τοξικός κ.Τσίπρα.
    Είστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, λέμε κατηγορηματικά όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης.
    Δεν σας εμπιστευόμαστε γιατί υποβαθμίζετε συνειδητά τη δημόσια Παιδεία. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη γιατί διαλύσατε τη δημόσια Υγεία.
    Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
    Η Συμφωνία των Πρεσπών κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.
    Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού. Τι σχέση έχουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτής με τις ανάγκες του λαού/ Δεν σας εμπστευόμαστε κ.Τσίπρα.
    Για όσα ακούστηκαν για τον κ. Αποστολακη, είναι ντροπή σας να κρύβεστε πίσω από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ήταν δική σας επιλογή. Αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα που να  υπαγορεύει αυτή την επιλογή έπρεπε να έρθετε σε αυτή την αίθουσα να το θέσετε.
    Πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο από τον συνεταιρισμό Τσίπρα-Καμμένου. Η παραίτηση του κ.Καμμένου ήρθε στον πιο κατάλληλο χρόνο.
    Δεν παίζετε δημοκρατικά κε.Τσίπρα. Ούτε έντιμα ούτε καθαρά.
    Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τη στήριζε ένα κόμμα με 154 βουλευτές – Καμία σχέση με το θέατρο που παίζει ο κ.Τσίπρας.
    Η κυβέρνηση φοβάται τις κάλπες και τι θα πει ο ελληνικός λαός.
     
  • Στο βήμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
     
  • Ένταση σημειώθηκε για το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο υπουργό Εθνικής Αμύνης Ναύαρχο Αποστολάκη με τον πρωθυπουργό να του ζητά να ανακαλέσει τη σύγκριση Σπαντιδάκη – Αποστολάκη.

    – Τσίπρας: Άθελα του ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι πρότινος Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της Χούντας, Σπαντιδάκη. Να ανακαλέσει, είναι ντροπή. Προσβάλλει το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
    – Μητσοτάκης: Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη. Έκανε λάθος όμως για την επιλογή αυτή/ Δεν ανακαλώ τη δήλωση μου.
    – Τσίπρας: Δέχομαι τη μερική ανάκληση στο πρόσωπο. Το μήνυμα της επιλογής Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία. 
     

  • Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει συναλλαγή μεταξύ Μαξίμου και των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Δανέλλη ρωτώντας τον από βήματος Βουλής αν δε γνώριζε όταν υπερψήφιζε προ εξαμήνου την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ότι καταψηφίζει και τις Πρέσπες. Για την κ. Παπακώστα είπε ότι έχει… έρωτα με τον κ. Τσίπρα ενώ τον κατήγγειλε για λαϊκισμό και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα πάει στα μουλωχτά για να ψηφίσει. 
     
  • Κυριάκος Μητσοτάκης:
    Εκλογές εδώ και τώρα. Ιδού οι κάλπες, ιδού και το πήδημα.
    Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί.
    Ο δρόμος που έχετε διαλέξει κε.Τσίπρα είναι κατηφορικός και αδιέξοδος. Η αριθμητική είναι αμείλικτη. Αν δεν έχετε τους 151 πρέπει να πάτε αμέσως σε εκλογές.
    Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες και ο κ. Δανέλλης τότε που καταψήφιζε την κυβέρνηση και σήμερα στηρίζει; Θα μπει στα μουλωχτά η κ. Παπακώστα να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
    Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει τους 151 βουλευτές.Τι μεσολάβησε από όταν έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής; – Συναλλαγή μεσολάβησε.
    Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δίνει ψήφο και στη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί εθνική υποχώρηση και στηρίζει μια κυβέρνηση κουρελού.
    Πρόκειται ίσως για την χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Αντί να  κοιτάμε πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, παρακολουθούμε τα πολιτικά  παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ψεύτικο το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου.
    Είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου
    Αντί οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απολογηθούν για τη ζημιά που έχουν φέρει στην χώρα, ψάχνουν στηρίγματα για να εδραιωθούν στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμα.
    Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνονται, ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός.
    Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, καταπατώντας τη διάκριση των εξουσιών και παραβιάζοντας το Σύνταγμα.
    Εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέματα -Καμία στιγμή δεν αποτυπώνει καλύτερα την κυβέρνηση σας από το άθλιο σόου με το μετρό της Θεσσαλονίκης.
    Είστε ικανοί για τα πάντα, αλλά ανίκανοι για να κυβερνήσετε με αποτελεσματικότητα. Κρύψατε συνειδητά τους νεκρούς στο Μάτι για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες.
    Διαλύσατε την Ελλάδα, τα συμφέροντα της χώρας τα παραχωρείτε κομμάτι κομμάτι για να διατηρηθείτε στην εξουσία
    Κε Τσίπρα υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία μερικούς μήνες
    Τα ψέματα σας δεν πείθουν πια κανέναν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι την τετραετία αυτή η ζωή τους έγινε χειρότερη. Ξέρουν οι Έλληνες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, ξέρουν ότι πλήρωσαν με περισσότερα από 100 δις ευρώ τα λάθη του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα.
    Η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοιχτή, ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
    Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής.
    Μετατρέπει ο κ.Τσίπρας την πολιτική ζωή σε παζάρι.
    Ο κ.Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας μας, τη στήριξε – Συνυπογράφει με την εκχώρηση των βουλευτών του. Τσίπρας και Καμμένος είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά στον ελληνικό λαό.
    Η κυβέρνηση εκχωρεί το εθνικό συμφέρον με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραχωρήσατε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Πότε αυτά ήταν μέρος της εθνικής γραμμής;
    Από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ενοχής καταλήξαμε σε μια κυβέρνηση συνενοχής. Όλα αυτά τα έχει συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία.
    Τα όσα πρωτοφανή γίνονται γύρω μας αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Οι μάσκες έπεσαν. Πολιτική για εσάς κ.Τσίπρα αποτελεί συναλλαγή
    Για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε, τους πολίτες δεν θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε
    Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του.
    Ο κ.Αποστολάκης διορίστηκε καθυπόδειξη του κ.Καμμένου.
    Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου παραμένει
    Η έξοδος του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και προσυνεννοημένη. Τι έξοδος είναι αυτή, όταν 4 από τους βουλευτές του εξακολουθούν να σας υποστηρίζουν;
    Τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από τον κ. Καμμένο, ο κ.Τσίπρας κάνει δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά
    Πανηγυρίζετε για την απομάκρυνση του Καμμένου, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλλει
    Κυβέρνηση κουρελού είναι ο όρος που εξάγει ο κ.Τσίπρας ύστερα από την κωλοτούμπα
    Υπάρχουν περιφερόμενοι βουλευτές, πρόθυμοι τώρα να εξελιχθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.
    Ο κ.Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ.Τσίπρας.
    Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και πλήττει την χώρα.
    Ο τυπικός τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα είναι η τελευταία παράσταση που έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Π. Καμμένος.

     
  • Στο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης
     
  • Aλέξης Τσίπρας: 
    Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Δημοκρατία. Η Δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η Δημοκρατία θα νικήσει.
    Έρχεται μια στιγμή που ο καθένας κρίνεται από την ιστορία. Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Να δώσετε απάντηση καθαρή, αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι.
    Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε, νομίζετε ότι θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές δε θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησης τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον
    Η ΝΔ πέρασε στην ενορχήστρωση των αθλιοτήτων. Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Βαριά η ευθύνη του Μητσοτάκη.
    Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων.
    Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν
    Ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση  βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από  αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Όχι το αντίθετο.
    Κ. Μητσοτάκη μιλάτε για αποστάτες. Θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός
    Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
    Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού.
    Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    Δεν τόλμησε η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής.
    Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της  εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση.
    Έχουμε μπροστά μας την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το νόμο για την προστασία της α κατοικίας, την ιστορική συμφωνία με την Εκκλησία.
    Ρύθμιση ντροπής οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.
    Η κυβέρνηση έχει μπροστά της Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει
    Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους και διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.
    Μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση.
    Του είπα ότι κάνει λάθος, δεν πράττει σωστά. Δεν θεωρώ ότι μια επιλογή σαν αυτή ήταν αναπόφευκτη. Η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει.
    Από την πρώτη στιγμή ο κ.Καμμένος διαφώνησε με την αρχή της σύνθετης ονομασίας. Είναι η άποψη του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του
    Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Δεν διαφωνούν στην ουσία, ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου.
    Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επι 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, την εθνική γραμμή. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, τη διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Σήμερα για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν.
    Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Μεταξύ αυτών και ο Π. Καμμένος . Διαφωνώ αλλά σέβομαι τη θέση τους.
    Δεν σέβομαι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο.
    Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος. Σέβομαι όλους,πολίτες και βουλευτές που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα – Όχι όμως όσους προσποιούνται.
    Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα – Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος – Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον το εθνικό όφελος.
    Πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο. Αυτό είναι και το πατριωτικό. Πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.
    Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας, με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
    Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρούεφσκι, δημιούργησε μια συνθήκη που  αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία. Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία.
    Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους – Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε.
    Έντιμη και ειλικρινής η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ. Θα την τιμώ και θα τη σέβομαι πάντα.
    Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.
    Όλα αυτά τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που τόσο πολύ λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος.
    Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος αυτός, αλλά δεν θα είναι και περίπατος από εδώ και στο εξής. Έχουμε όμως κάνει τα πρώτα βήματα μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.
    Μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015.
    Η Ελλάδα του 2019 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας.
    Πετύχαμε την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 παρότι απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας.
    Πριν από λίγες μέρες σε τούτη εδώ την αίθουσα ψηφίστηκε με 154 ψήφους ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση
    Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.
    Κινηθήκαμε με ένα και μοναδικό στόχο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.
    Όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια – Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας.
    Έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα
    Καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο. Κάτι που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν.
    Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτήν που παραλάβαμε το 2015. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
    Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής. Ήταν μια επιλογή πολιτικής ευθύνης.
    Το Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια μεγάλη επιλογή, να εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση σε κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει.


     

  • Αυτή την ώρα, ως προβλέπεται, στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
     
  • Παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει βρει τους 151. Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και διεγράφη από το Ποτάμι. Η Έλενα Κουντουρά όπως και ο Βασίλης Κόκκαλης -αν και οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρό τους έφυγαν από την κυβέρνηση- συνεχίζουν να τη στηρίζουν και διεγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
     
  • Άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα στις 12:00 το μεσημέρι 

Facebook Comments